Αδιαφορία της πολιτείας και πλήρης εγκατάλειψη των γιατρών που υπηρετούν στα πλοία

Αριθμός πρωτ: 4479
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αδιαφορία της πολιτείας και πλήρης εγκατάλειψη των γιατρών που υπηρετούν στα πλοία

Η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση της Κυβέρνησης για την τοποθέτηση γιατρών σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια θαλάσσιων ενδομεταφορών, αποδεικνύεται ότι δεν σχεδιάστηκε με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Έτσι, ακυρώνονται τα οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει ένα τέτοιο μέτρο, εξαιτίας μιας άνευ προηγουμένου προχειρότητας.
Πέρα από τα προβλήματα κατά την τοποθέτηση των προσληφθέντων αγροτικών γιατρών, και τις έριδες πλοιοκτητών-Υπουργείου για την κάλυψη του κόστους παραμονής τους στα πλοία, πολύ σοβαρότερο είναι το πρόβλημα της μισθοδοσίας τους. Εξαιτίας νομικού κενού, οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως καταγγέλλουν σε ανοιχτή επιστολή τους, με συνέπεια αρκετοί να έχουν ήδη παραιτηθεί.
Επειδή οι γιατροί εκφράζουν την έντονη αγανάκτησή τους για την αδιαφορία της Κυβέρνησης, και τονίζουν ότι δεν μπορούν να εργάζονται εξαντλητικά ωράρια, χωρίς καν να πληρώνονται την τακτική τους μισθοδοσία.
Επειδή για μια άλλη φορά αποδεικνύεται προχειρότητα που οδηγεί στην απαξίωση και ουσιαστική ακύρωση ενός μέτρου, ελάχιστους μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να παρέμβουν προκειμένου οι γιατροί που υπηρετούν στα πλοία να πληρωθούν κανονικά τον μισθό τους και να μην εξαναγκάζονται σε παραιτήσεις, γεγονός που ακυρώνει κάθε κοινωνικό όφελος που θα μπορούσε να αποφέρει η σχετική ρύθμιση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης