Αδικαιολόγητη απόφαση Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για αξιοποίηση της νήσου Ντίας στον κόλπο του Ηρακλείου


Αριθμός πρωτ: 1872
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη απόφαση Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για αξιοποίηση της νήσου Ντίας στον κόλπο του Ηρακλείου.

Στην Ερώτησή μου 11564/7-6-06 στην οποία δεν δόθηκε καμιά απάντηση εγείρονται πολλά ερωτήματα για τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα απόφασης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, στην οποία γινόταν αναφορά από τον τοπικό Τύπο (εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, 6 και 7 Ιουνίου), να προχωρήσει σε σχεδιασμό για ενδεχόμενη αξιοποίηση του νησιού Ντίας στον κόλπο του Ηρακλείου, χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου Γουβών.
Όπως τονίζεται, ο ΟΛΗ σχεδίαζε να προσλάβει ακόμα και τεχνικό σύμβουλο για την αξιοποίηση του νησιού, τη στιγμή που ο Δήμος Γουβών έκανε λόγο για υφαρπαγή αρμοδιοτήτων του, διά στόματος του Δημάρχου.
Επισημαίνεται ότι το νησί Ντία, που απέχει 14 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ηρακλείου, είναι Διοικητική Περιφέρεια του Δήμου Γουβών, καθώς ανήκε από παλιά στην πρώην κοινότητα Ελιάς, και ήδη Δημοτικό Διαμέρισμα Ελιάς, του Δήμου Γουβών.
Στους ισχυρισμούς του ΟΛΗ ότι βρίσκονται σε συζήτηση με τον Δήμο για το θέμα, ο Δήμαρχος απαντάει ότι το μόνο έργο για το οποίο υπήρξε συμφωνία είναι η κατασκευή λιμενικού καταφυγίου στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, και για αυτό το θέμα και μόνο υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επειδή δεν είναι δυνατόν καμιά Α.Ε., όπως ο ΟΛΗ Α.Ε., να διευρύνει τις αρμοδιότητές της χωρίς τη συναίνεση της τοπικής αυτοδιοίκησης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει σαφή απάντηση για το αν ο ΟΛΗ θα προχωρήσει σε ενέργειες για την αξιοποίηση του νησιού της Ντίας στο Ηράκλειο, καθ’ υπέρβαση των δικών του αρμοδιοτήτων, για περιοχή που υπάγεται στην τοπική αρμοδιότητα του Δήμου Γουβών, χωρίς τη συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης