“Αδικαιολόγητη θνησιμότητα από καρκίνο σε περιοχή της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης”. Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, προς τον Υπ. Υγείας.

Αριθμός πρωτ: 1335
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητη θνησιμότητα από καρκίνο σε περιοχή της πόλης του Ηρακλείου Κρήτης.

Έντονη ανησυχία και φόβο εκφράζουν οι κάτοικοι μιας συγκεκριμένης γειτονιάς στη συνοικία του Ατσαλένιου της πόλης του Ηρακλείου, από το παράδοξο φαινόμενο της μεγάλης προσβολής από καρκίνο στους κατοίκους της συνοικίας.
Τα ομαδικά κρούσματα από καρκίνο που έχουν πλήξει τη συγκεκριμένη γειτονιά και αριθμούν περίπου 38 περιστατικά σε 30 οικογένειες, έχουν προβληματίσει ακόμη και τους ειδικούς γιατρούς που θεωρούν ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό προσβολής από τη νόσο.
Επειδή οι κάτοικοι της συγκεκριμένης γειτονιάς είναι έντονα προβληματισμένοι και τρομοκρατημένοι, ζητούν δε να πραγματοποιηθεί ειδική έρευνα και εμπεριστατωμένος έλεγχος από ειδικά επιστημονικά ιδρύματα ώστε να διαπιστωθεί η αιτία πρόκλησης τόσου μεγάλου αριθμού περιστατικών καρκίνου στη συγκεκριμένη αυτή περιοχή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να δώσει εντολή και ανάλογη χρηματοδότηση ώστε τα αρμόδια εξειδικευμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής να διερευνήσουν το πρόβλημα, προκειμένου να καθησυχάσουν οι κάτοικοι.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)