Αδικαιολόγητος αποκλεισμός κηπευτικών προϊόντων της Κρήτης από αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας


Αριθμός πρωτ: 11301
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/5/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
3) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητος αποκλεισμός κηπευτικών προϊόντων της Κρήτης από αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας.

Η πρόσφατη απόφαση μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Γερμανίας να αποκλείσουν από τα καταστήματά τους κηπευτικά προϊόντα της Κρήτης, ακόμη και πιστοποιημένα, προξενεί ερωτηματικά και ανησυχία, λόγω των επιπτώσεών της στην αγροτική οικονομία της Κρήτης αλλά και στις ελληνικές εξαγωγές γενικότερα.
Η απόφαση αυτή, όπως αποκαλύπτει ο τοπικός τύπος του Ηρακλείου («ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ» 29-5-06), έχει ως βάση της τον εντοπισμό συγκεκριμένων δραστικών ουσιών που περιέχονται σε φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών, σε παρτίδες προϊόντων που εξάγονται στη Γερμανία και προωθούνται στις συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ,.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι μείζον, καθώς οι δραστικές αυτές ουσίες, όχι μόνο είναι εγκεκριμένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ποσοστό τους στα φυτοφάρμακα ήταν χαμηλότερο των επιτρεπόμενων ορίων, αλλά επίσης επιβάλλονται στο πλαίσιο διαδικασιών πιστοποίησης.
Επειδή η απόφαση των γερμανικών εταιρειών έχει προξενήσει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς κηπευτικών, που εξαιτίας του αδικαιολόγητου αποκλεισμού των προϊόντων τους χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της γερμανικής αγοράς, έστω και αν η χρήση των φυτοφαρμάκων κινείται σε απολύτως νόμιμα πλαίσια.
Επειδή οι εξελίξεις αυτές επιβάλλουν, εκτός των άλλων, την καθιέρωση ενός κοινά αποδεκτού σήματος πιστοποίησης για τα προϊόντα της Κρήτης, θέμα που έχει επανειλημμένως τεθεί και στο Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων στις πρόσφατες Ερωτήσεις μου 10723/15-5-06 και 10839/17-5-06.
Επειδή, τέλος, απαιτείται να υπάρξει αντιμετώπιση του ζητήματος και στο επίπεδο των οικονομικών σχέσεων της χώρας με την Γερμανία, από πλευράς εμπορικών ακολούθων, αλλά και λόγω ενδεχόμενης παραβίασης του Κοινοτικού Δικαίου.
Επειδή η απόφαση αυτή θα προξενήσει μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές στο εξωτερικό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του αποκλεισμού κηπευτικών προϊόντων της Κρήτης από συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, λόγω του ότι περιέχουν δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων, οι οποίες όμως είναι εγκεκριμένες και χρησιμοποιούνται αποδεδειγμένα εντός των νομίμων ορίων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης