Αθρόες εισαγωγές τομάτας από τα Σκόπια στην αγορά της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 1009
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αθρόες εισαγωγές τομάτας από τα Σκόπια στην αγορά της Κρήτης.

Έντονη ανησυχία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, καθώς μεγάλες ποσότητες τομάτας έχουν εισαχθεί στο νησί από άλλες χώρες και συγκεκριμένα από τα Σκόπια και οι οποίες πωλούνται ως κρητικές.
Στον τοπικό τύπο αναφέρθηκαν καταγγελίες από εκπροσώπους αγροτικών φορέων ότι μεγαλοέμποροι πωλούσαν το ξένο προϊόν ως ελληνικό, ενώ ταυτόχρονα οι έλεγχοι είναι ανεπαρκείς.
Επειδή υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από το ενδεχόμενο οι παραγωγοί να βλέπουν τομάτα ξένης προέλευσης να πωλείται ως ελληνική, ενώ το δικό τους προϊόν να παραμένει αδιάθετο στην αγορά.
Επειδή οι παραγωγοί πρέπει να προστατευτούν από τους κερδοσκόπους που υπάρχουν και τον αθέμιτο ανταγωνισμό για να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή και τον αφανισμό.
Επειδή προϊόντα τέτοιας προέλευσης είναι αμφίβολης ποιότητας και επικρατεί κλίμα ανασφάλειας στους καταναλωτές,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να πάρουν μέτρα και ποια, προκειμένου οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν και να εξαλειφθεί το φαινόμενο παραποίησης της χώρας προέλευσης κηπευτικών, και όχι μόνο, προϊόντων, ώστε να προστατεύεται τόσο το εισόδημα των ελλήνων παραγωγών όσο και το συμφέρον και η ασφάλεια των καταναλωτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)