Ανάγκη άμεσης καταγραφής και καταβολής των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς και τους σταφυλοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου.

Αριθμός πρωτ: 483
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη άμεσης καταγραφής και καταβολής των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς και τους σταφυλοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου.

Την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης της καταστροφής που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου από το δάκο καθώς και από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις κάνει λόγο ολόκληρος ο ογροτοσυνδικαλιστικός κόσμος του Ηρακλείου αλλά αποδέχεται και ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στο Ηρακλείο, ενώ οι αγρότες είναι σε αναβρασμό βρισκόμενοι σε απογοήτευση από τις ζημιές που υπέστησαν.
Στους Δήμους Τεμένους, Αρχανών και αλλού, τα σκεπαστά αμπέλια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες αλλά και από τις απότομες εναλλαγές τις θερμοκρασίας και είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να καταγραφούν οι ζημιές από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.
Όπως αναγράφεται στον τοπικό τύπο, την ίδια στιγμή που οι σταφυλοπαραγωγοί του νομού αντιμετωπίζουν κυρίως γραφειοκρατικά εμπόδια για την καταγραφή και την αποζημίωση των ζημιών τους, οι αμπελοκαλλιεργητές σε άλλη περιοχή της χώρας θα αποζημιωθούν όχι μόνο για την απώλεια της παραγωγής τους αλλά και για τη μείωση του εισοδήματός τους από την υποβάθμιση των σταφυλιών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου.
Επειδή οι ζημιές στους ελαιώνες του νομού, κυρίως από τον δάκο καθώς και από τις έντονες βροχοπτώσεις είναι μεγάλες και οι παραγωγοί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν ούτε από τα ΠΣΕΑ ούτε από τον ΕΛΓΑ.
Επειδή οι καταστροφές είναι εκτεταμένες τόσο στους ελαιώνες όσο και στους αμπελώνες του νομού Ηρακλείου και σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο η λύση θα πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο με κατ΄ εξαίρεση εντολή προκειμένου να αρθούν τα γραφειοκρατικά αδιέξοδα και να δοθεί ουσιαστική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να δώσει εντολή για άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών στους σκεπαστούς αμπελώνες του Νομού Ηρακλείου από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις άλλες αιτίες.
2) Εάν προτίθεται να προβεί σε κατ’ εξαίρεση κάλυψη των ζημιών στους ελαιοπαραγωγούς του νομού από την μεγάλη πτώση του ελαιοκάρπου εξαιτίας κυρίως δακοπροσβολών και δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)