Ανάγκη αντικατάστασης πεπαλαιωμένων ασθενοφόρων

Αριθμός πρωτ: 4182
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη αντικατάστασης πεπαλαιωμένων ασθενοφόρων

Επείγουσα προβάλλει πλέον η ανάγκη αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, αναφορικά με την υγεία, κυρίως, των κατοίκων της ενδοχώρας.
Καμία διαφοροποίηση δεν έχει επέλθει στο στόλο των ασθενοφόρων, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου τόσο στους κατοίκους της υπαίθρου, όσο και στις επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (4611/11-11-04, 6875/21-01-05), οπότε και με διαβεβαιώνατε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες διακομιδής των ασθενών και ότι θα εξεταστεί άμεσα το αίτημα των υγειονομικών μονάδων της περιοχής για προμήθεια νέων ασθενοφόρων, αν και ήδη έχουν παρέλθει δύο χρόνια.
Την πραγματικότητα αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει η ταλαιπωρία μιας υπερήλικης γυναίκας, η οποία μεταφερόταν από το χωριό της στο Κέντρο Υγείας Βιάννου, το ασθενοφόρο έπαθε μηχανική βλάβη και επιστρατεύθηκε όχημα της πυροσβεστικής να το ρυμουλκήσει. Σύμφωνα και με την επιβεβαίωση του οδηγού, το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί πολλές φορές, ενώ σε μια περίπτωση όπου μεταφερόταν ασθενής με έμφραγμα, κινδύνεψε να πεθάνει. Εν τω μεταξύ, έως ότου το μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Βιάννου επιδιορθωθεί, η περιοχή θα μείνει χωρίς ασθενοφόρο.
Επειδή η αντικατάσταση της τραγικής κατάστασης ορισμένων ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας δεν επιδέχεται αναβολή.
Επειδή η ύπαρξη ασθενοφόρων αποσκοπεί στο να διασφαλίζει τη διακομιδή των ασθενών και όχι να συμβάλλει στην έκθεσή τους σε περαιτέρω κίνδυνο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν και πότε θα αντικατασταθούν τα πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, όπως του Κέντρου Υγείας Βιάννου, και αν θα ενισχυθεί ο στόλος τους με περισσότερα οχήματα, αφού και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης