Ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για τη συντήρηση των Νεωρίων και των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου


Αριθμός πρωτ: 12140
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη εξεύρεσης κονδυλίων για τη συντήρηση των Νεωρίων και των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου.

Μία εντατική προσπάθεια αποκατάστασης και συντήρησης του περίφημου Μνημείου των Νεωρίων στο Ηράκλειο, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια από τον Δήμο, με την υποστήριξη της πολιτείας να είναι τα τελευταία δύο χρόνια ελάχιστη.
Σε παλαιότερες Ερωτήσεις μου, με πιο πρόσφατη την 10617/11-5-2006, έχω επισημάνει την έλλειψη χρηματοδότησης του έργου αποκατάστασης των Δυτικών Νεωρίων, που έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή του εδώ και ένα χρόνο.
Ωστόσο, όπως είχα υποδείξει και με την Ερώτησή μου 622/21-7-2005, πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα Ανατολικά Νεώρια. Αυτοψίες από κλιμάκιο του Δήμου και της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας, λόγω κακής συντήρησης και υπόγειων νερών που επιβαρύνουν τη θεμελίωση.
Ο τοπικός Τύπος που προβάλλει το θέμα, αναφέρεται ακόμη και σε βαθιές ρωγμές και καταρρεύσεις που παρατηρούνται και δια γυμνού οφθαλμού.
Επειδή ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικεί συνολικά 4,33 εκατομμύρια ευρώ είτε από την αναμενόμενη αναθεώρηση του ΠΕΠ Κρήτης είτε από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων προκειμένου
α) να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των Δυτικών Νεωρίων (415.000 ευρώ)
β) να στερεωθούν τα Ανατολικά Νεώρια (415.000 ευρώ) και
γ) να αποκατασταθούν τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου (3,5 εκατομμύρια ευρώ).
Επειδή είναι ανάγκη η πολιτεία να βοηθήσει με κάθε τρόπο την ανάπλαση της πόλης του Ηρακλείου που έχει δρομολογηθεί αλλά συναντάει σημαντικά προσκόμματα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να εντάξουν στα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων τους όσα από αυτά δε θα ενταχθούν στο αναθεωρημένο ΠΕΠ Κρήτης προκειμένου να στερεωθούν κα να αποκατασταθούν τα μεγάλης αξίας αυτά μνημεία για την πόλη του Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)