Ανάλγητες Πολιτικές και Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης
του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου
Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση Νόμου των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανέδειξε με τον πλέον εμφανή τρόπο των αναλγησία της Κυβέρνησης κυρίως για τις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.
Ο αρμόδιος για τις δαπάνες Υφυπουργός, τόνισε ότι μπροστά στις πολλές ανάγκες η Κυβέρνηση κάνει μια αποτελεσματική ιεράρχηση των αιτημάτων αλλά δε θεωρεί ότι το επίδομα θέρμανσης έχει προτεραιότητα.
Είναι γνωστό και αυτό επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση, ότι η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε άλλα αιτήματα πολύ μεγαλύτερου κόστους, που αφορούν τους λίγους και όχι τους πολλούς, όπως το συγκεκριμένο αίτημα που αφορά περίπου 1,5 εκ. έλληνες και συγκεκριμένα, τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν ΕΚΑΣ, τους μακροχρόνια άνεργους και τους υπαλλήλους και εργάτες που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και το κατώτερο ημερομίσθιο της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούσε στην ανακούφιση των πιο πάνω κοινωνικών ομάδων, γιατί η συγκυρία το επιβάλλει, αφού οι τιμές του πετρελαίου τα δύο τελευταία χρόνια είναι διπλάσιες από την περίοδο που το εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και η τιμή του πετρελαίου ήταν 32 δολάρια το βαρέλι.
Μια ανακούφιση που είναι αναγκαία μπροστά στην άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνει ακόμη και η μέση ελληνική οικογένεια που εξαιτίας της ακρίβειας παρουσιάζει έλλειμμα 250ευρώ το μήνα σε σχέση με το 2003, μετά την ισοσκέλιση του υπάρχοντος τότε περισσεύματος και η οποία οδηγεί στον υπερδανεισμό ακόμη και των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών αλλά και στην υπερχρέωση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων ακόμη περισσότερο.
Η προβαλλόμενη δικαιολογία για την κακή οικονομική κατάσταση της οικονομίας δεν ευσταθεί, γιατί η ίδια η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση κατά 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος άρα για περισσότερο πλούτο άρα και αυξημένα έσοδα.
Ακόμη, εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, προβλέπει επιπλέον αύξηση κατά 10% των έμμεσων φόρων το 2007 που θα πληρώσουν οι πολλοί και φτωχοί στο μεγαλύτερο ποσοστό σε βάρος της κοινωνικής συνοχής.
Όμως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η παρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζει, με βάση τα γνωστά πρότυπα της συντηρητικής παράταξης, αυτές τις ανάλγητες πολιτικές γιατί αφενός θέλει να ευνοήσει τους ημέτερους και αφετέρου εκείνα που θα δώσει στο τέλος της τετραετίας στους πολλούς, τηρώντας δήθεν τις υποσχέσεις της, να τα έχει πάρει εις πολλαπλούν εκ των προτέρων.
Οι επιλεκτικές αυτές πολιτικές γίνονται καθημερινά αντιληπτές όπως και οι στόχοι τους οποίους υπηρετεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. και αυτό συνειδητοποιείται κάθε μέρα και από περισσότερους πολίτες, οι οποίοι θα απαντήσουν με το δικό τους τρόπο και στις ερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης, για να δώσουν το δικό τους μήνυμα, αλλά και στις επερχόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.