Ανησυχία στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τις Νομαρχιακές-Τοπικές μονάδες Υγείας του ΙΚΑ και στους ασφαλισμένους

Αριθμός πρωτ: 1870
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ανησυχία στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τις Νομαρχιακές-Τοπικές μονάδες Υγείας του ΙΚΑ και στους ασφαλισμένους.

Μετά την παρέλευση οκτάμηνου από την κατάθεση της Ερώτησής μου 9337/29-3-06, με αφορμή την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ , η οποία δεν απαντήθηκε αν και αναδείκνυε και τεκμηρίωνε με πλήρη στοιχεία το κρυφό πρόγραμμα της Ν.Δ. που είναι η αποδυνάμωση του Δημοσίου συστήματος υγείας, ενώ αναφερόταν και στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παραμένει λόγος κενός περιεχομένου όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι με αποτέλεσμα οι φόβοι αυτοί σήμερα να επιβεβαιώνονται.
Έτσι προκύπτει ότι ο πραγματικός στόχος είναι η απαξίωση του δημόσιου συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας το οποίο βάλλεται καθημερινά από τις πολλές ελλείψεις και κυρίως την υποχρηματοδότηση.
Ενώ η ταυτόχρονη απαλλαγή των κακοπληρωτών και των δήθεν επενδυτών από ασφάλιστρα καθώς και η ανύπαρκτη οικονομική ενίσχυση του ΙΚΑ, εγκυμονεί κινδύνους και απαξίωση στο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.
Το αποτέλεσμα είναι η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, από την σύμπραξη με το δημόσιο τομέα να δημιουργεί μονοπωλιακές καταστάσεις και να επηρεάζει,
α) την τύχη του προσωπικού των Νομαρχιακών Τοπικών μονάδων Υγείας, πολυιατρείων του ΙΚΑ που θα πάψουν να λειτουργούν,
β) την τύχη του προσωπικού που θα επηρεαστεί από την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και
γ) την ανταποδοτικότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας και το κόστος επιβάρυνσης που αυτή δημιουργεί.
Με βάση όλα τα παραπάνω, καθώς και η απροθυμία της Διοίκησης του ΙΚΑ να συζητήσει με τους εργαζομένους καταστρατηγώντας ακόμα και το νόμο, αποδεικνύεται ποιες είναι οι τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. σχετικά με τη συρρίκνωση του τομέα και την παράδοσή του στους ιδιώτες.
Οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασφαλισμένοι της περιφέρειας ανησυχούν απ’ αυτές τις εξελίξεις και εκφράζουν με κάθε ευκαιρία την ανησυχία τους.
Επειδή έχει ήδη εξαγγελθεί απεργιακή κινητοποίηση από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να επιβάλλει στη Διοίκηση του ΙΚΑ να έχει την επιβαλλόμενη συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ως εκ του νόμου έχει υποχρέωση.
2) Αν προτίθεται να διευκρινίσει ποιο πρόγραμμα τελικά θα υλοποιήσει και κυρίως αν προτίθεται να ενισχύσει το ΙΚΑ προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης