Ανησυχία των κατοίκων της Μεσσαράς μετά την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας με την Κορέα για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του λιμένα Τυμπακίου

Αριθμός πρωτ: 13924
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ανησυχία των κατοίκων της Μεσσαράς μετά την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας με την Κορέα για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του λιμένα Τυμπακίου.

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το Υπουργείο Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας της Δημοκρατίας της Κορέας για την ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία του λιμένα Τυμπακίου, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους φορείς και τους κατοίκους της Μεσσαράς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στην περιοχή τους.
Όλοι οι φορείς διεκδικούν ενημέρωση και παρά τις δεσμεύσεις της Πολιτείας μέχρι στιγμής καμμία επίσημη ανακοίνωση δεν έγινε, για το τι πρόκειται να γίνει.
Οι φορείς διεκδικούν λιμάνι που θα αποτελεί τη νότια πύλη εισόδου στην Κρήτη με βάση τον εθνικό σχεδιασμό και όχι λιμάνι που θα εξυπηρετήσει μόνο συμφέροντα ξένων εταιρειών και θα απεμπολεί τα εθνικά και τοπικά συμφέροντα και θα φαλκιδεύει την ανάπτυξη της περιοχής.
Επειδή αν και έχουν κατατεθεί πολλές ερωτήσεις και ως Υπουργός έχετε προκληθεί και πρόσφατα στη Βουλή για αυτό το θέμα, αλλά για λόγους υπεκφυγής επικαλείσθε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των διαδικασιών του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και του Υπουργείου για το λιμάνι του νότου και με ποιο τρόπο πρόκειται να υλοποιήσει την κατασκευή του, δεδομένου ότι απαιτούνται γι’ αυτό νομοθετικές πρωτοβουλίες.
2) Εάν προτίθεται να ενημερώσει τη Βουλή και τους κατοίκους της περιοχής για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, οι οποίες μέχρι σήμερα γίνονται εν κρυπτώ χωρίς σχεδιασμό και ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων και της τοπικής κοινωνίας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης