Αξιοποίηση φοινικόδασους στη θέση Άγιος Αντώνιος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αχεντριά του Δήμου Αστερουσίων.

Αριθμός πρωτ: 330
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση φοινικόδασους στη θέση Άγιος Αντώνιος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αχεντριά του Δήμου Αστερουσίων.

Στα νότια παράλια της Κρήτης στη θέση «Άγιος Αντώνιος» του Δ.Δ. Αχεντριά, υπάρχει αυτοφυές φοινικόδασος έκτασης 250 στρεμμάτων με 800 και πλέον φοινικόδεντρα, το οποίο όμως, από έλλειψη περιποίησης, μοιάζει ως εγκαταλελλειμένο.
Η Δ/νση Δασών έχει περιφράξει την έκταση των 250 στρεμμάτων για την προστασία του δάσους, αλλά εξαιτίας έλλειψης των αναγκαίων πιστώσεων ουδεμία άλλη διορθωτική παρέμβαση γίνεται.
Στην περιοχή υπάρχει νερό και αποτελεί από μόνη της τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όμως μια επιμελημένη παρέμβαση μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα και να καταστήσει το χώρο επισκέψιμο, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου.
Ο χωμάτινος δρόμος που συνδέει το Δ.Δ. Αχεντριά με τη συγκεκριμένη παραλιακή περιοχή είναι περί τα 10 χλμ. και έχει μεγάλο κόστος συντήρησης, λόγω της ατελούς κατασκευής του, η οποία γίνεται κατ’ έτος από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και το Δήμο Αστερουσίων.
Επειδή ο δρόμος διασχίζει τον ορεινό όγκο των Αστερουσίων και καταλήγει στα νότια παράλια μπορεί να χαρακτηρισθεί ως δασικός.
Επειδή μια σωστή αξιοποίηση του φοινικόδασους και η δημιουργία οδικού δικτύου πρόσβασης μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αξιοποίηση μιας ευρείας περιοχής που παραμένει ανεκμετάλλευτη λόγω της αδυναμίας εύκολης πρόσβασης σ’ αυτήν.
Επειδή στην ίδια θέση υπάρχει το ιερό προσκύνημα του Αγίου Νικήτα με βυζαντινές αγιογραφίες και χιλιάδες προσκυνητές κατ’ έτος. Επειδή η αξιοποίηση της περιοχής αυτής η οποία έχει φοβερά συγκριτικά πλεονεκτήματα και είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και το σταμάτημα της ερήμωσης που παρατηρείται.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην εκπόνση και υλοποίηση ολοκληρωμένης μελέτης που θα αφορά την ολοκλήρωση του δρόμου πρόσβασης και την αξιοποίηση του φοινικόδασους καθώς και την ένταξή του στις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα ανάπτυξης μιας αξιόλογης περιοχής με δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης