Απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών από το κράτος με εξευτελιστικές αποζημιώσεις

Αριθμός πρωτ: 4435
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών από το κράτος με εξευτελιστικές αποζημιώσεις.

Με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τη διαπλάτυνση μέρους του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμεύσει τριακόσια επτά στρέμματα ιδιωτικών περιουσιών σε τιμές πολύ χαμηλές, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να κάνουν λόγο για δήμευση των περιουσιών τους.
Συνολικά διακόσιοι εξήντα δύο ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να διεκδικούν την αξία της περιουσίας τους στα δικαστήρια, αφού οι προτεινόμενες τιμές αποζημίωσης κυμαίνονται από τέσσερα έως επτά ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Επειδή στις περιοχές αυτές οι αντικειμενικές αξίες είναι αρκετά υψηλές, αφού αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Επειδή, οι ιδιοκτήτες δεν θα έχουν άμεσο όφελος από το υπό κατασκευή έργο, αφού πρόκειται για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και απαγορεύεται από το νόμο κάθε πρόσβαση στην Εθνική Οδό.
Επειδή δεν μπορεί το κράτος, υπό το καθεστώς των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, να δημεύει περιουσίες κατοίκων που νομίμως και με μόχθο έχουν αποκτήσει.
Επειδή οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει να διεκδικούν με χρόνιους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες την αποζημίωση των περιουσιακών τους στοιχείων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν πρόκειται να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων εκτάσεων σύμφωνα με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες της περιοχής, προκειμένου να μην αναγκάζονται να διεκδικούν τα αυτονόητα μέσω πολυδάπανων δικαστικών αγώνων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης