Αποκλεισμός ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σπάνια ζώντα ζώα εξαιρετικών δυνατοτήτων και ποικίλης χρησιμότητας

Αριθμός πρωτ: 13878
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σπάνια ζώντα ζώα εξαιρετικών δυνατοτήτων και ποικίλης χρησιμότητας.

Στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου 3299/2004 και με βάση την Υπουργική Απόφαση 249/2005, η οποία καθορίζει τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την παραγωγή και μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία στο κεφάλαιο 1 περιλαμβάνει τα «Ζώντα Ζώα», έχει αποκλειστεί η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για ίδρυση μονάδων κυνοτροφείων, παρά τα προβλεπόμενα στο νόμο.

Στην Κρήτη, ως γνωστό, υπάρχουν πολλές ράτσες ζώων που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία μένουν αναλλοίωτα στην πορεία του χρόνου και μπορεί να είναι χρήσιμα ακόμη και στη νέα εποχή, πέρα από την ανάγκη να μην εξαφανιστούν οι ράτσες αυτών των ζώων.
Μεταξύ αυτών των πολλών χρήσιμων και εν ανεπαρκεία ζώων είναι και η ράτσα του σκύλου «Κρητικός Ιχνηλάτης», η οποία είναι μια εξαιρετικών δυνατοτήτων ράτσα, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη και για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών, ανάγκη για την οποία εισάγονται στη χώρα μας πανάκριβα σκυλιά από το εξωτερικό.
Οι ενδιαφερόμενοι να ασχοληθούν με τη διατήρηση αυτής της ράτσας σκύλων και άλλων αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος της επένδυσης για ίδρυση σύγχρονου κυνοτροφείου, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση του συγκεκριμένου σκύλου αλλά και την εξαγωγή του για πολλές και ποικίλες χρήσεις εξαιτίας των ιδιαίτερων ικανοτήτων του.
Επειδή το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και επενδύσεις αυτής της μορφής μπορούν να συμβάλουν στην εθνική οικονομία,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να τροποποιήσουν την Υπουργική Απόφαση ώστε να καλύπτει και επενδυτικά σχέδια αυτής της μορφής αφού και ο νόμος το προβλέπει και η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το επιτρέπει.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης