“Απολαβές Ελλήνων αγροτών παραγωγών οινοσταφύλων”, Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Στρατάκη.

Αριθμός πρωτ: 13797
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απολαβές Ελλήνων αγροτών παραγωγών οινοσταφύλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Πόπη Ρουμπελάκη, ο Έλληνας αγρότης-παραγωγός οινοσταφύλων απολαμβάνει κατά μέσο όρο 13 ευρώ ανά 100 λίτρα οινικού προϊόντος.
Για την ίδια περίοδο αναφοράς και για την ίδια ποσότητα προϊόντος, ο Κύπριος αγρότης εισπράττει 40 ευρώ, ο Γάλλος 140 ευρώ, ο Πορτογάλος 147 ευρώ, ο Αυστριακός 171 ευρώ και ο Λουξεμβούργιος 200 ευρώ αντίστοιχα. Επειδή η εξέλιξη αυτή αποτελεί από μόνη της την σημαντικότερη αιτία της κρίσης και της φθίνουσας πορείας του αμπελοοινικού τομέα στη χώρα μας.
Επειδή είναι ανάγκη να υπάρξουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ανατροπή αυτής της αρνητικής εξέλιξης.
Επειδή η ποιότητα πολλών ελληνικών οινοσταφύλων είναι όχι μόνο συγκρίσιμη αλλά και πολύ καλύτερη από τα οινοστάφυλα άλλων χωρών που αποδίδουν αυξημένο εισόδημα στους παραγωγούς τους.
Επειδή είναι ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών οινοσταφύλων, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν.
Επειδή είναι ανάγκη το επιστημονικό δυναμικό της χώρας να αξιοποιηθεί στο έπακρο προκειμένου να συμβάλλει στην ποιοτική βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος αλλά και στην διάθεσή του με τη συνδρομή της πολιτείας τουλάχιστον στα αρχικά στάδια,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να πάρουν μέτρα και ποια προκειμένου να σταματήσει η φθίνουσα πορεία του αμπελοοινικού τομέα
2) Με ποιες παρεμβάσεις θα διαφοροποιήσουν τις απολαβές των Ελλήνων παραγωγών οινοσταφύλων, οι οποίες έχουν φθάσει στο κατώτερο δυνατό όριο και δυστυχώς πάρα πολύ χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης