“ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ”- Άρθρο του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ
του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν.Ηρακλείου

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. διατείνεται ότι δεν πρόκειται να συγκαλύψει οποιαδήποτε υπόθεση διαφθοράς, όμως το κλίμα που η ίδια διαμορφώνει με τις πράξεις και τις ενέργειές της οδηγούν σε άλλα συμπεράσματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των υποκλοπών, όπου μετά από 11 μήνες και ενώ γνώριζε ότι αυτές έγιναν, δεν έκανε καμία ανακοίνωση και μόνο όταν βγήκε ως πρωτοσέλιδο έκανε ανακοινώσεις και μάλιστα παραπλανητικές παριστάνοντας και το θύμα.

Τα τελευταία σκάνδαλα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τις προμήθειες φαρμάκων και την εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ κρατήθηκαν μυστικά, για να μην χαλάσει η φιέστα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

Για τις μονιμοποιήσεις που γίνονται με αποφάσεις των δικαστηρίων εντέλλονται οι υπεύθυνοι να εξαντλούν τα ένδικα μέσα ενώ η Κυβέρνηση όταν πρόκειται να ευνοήσει ημετέρους δεν ζητά ούτε τη γνώμη της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά σταματά στην ευνοϊκή για τους ημετέρους απόφαση.

Η καθιέρωση της συνέντευξης για τις προσλήψεις αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο άνθησης της διαφθοράς και η Ν.Δ. σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Για τις περιπτώσεις παραπομπής στα πειθαρχικά όργανα και στον Εισαγγελέα από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες (για το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών γνωρίζω πάνω από 200), καμιά αναφορά δεν γίνεται ούτε ανακοινώθηκε κάποια απόφαση τα 2,5 τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά όμως αποδεικνύουν το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να υπηρετήσει η Κυβέρνηση, γιατί ενώ από τη μια πλευρά δεν έκανε δεκτή καμιά πρόταση της αντιπολίτευσης και του Γ. Α. Παπανδρέου για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο με νέα μέτρα από την άλλη με τις πρακτικές της, άθελα ή ηθελημένα διαμορφώνει ευνοϊκό περιβάλλον για τη διαφθορά.

Είναι καιρός τώρα που η κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί και μπορεί να συμβάλει θετικά, να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να αναδειχθούν αποτελέσματα ενεργειών και δράσεων τουλάχιστον για συγκεκριμένες περιπτώσεις, ώστε να κτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.

Οι πολιτικές δυνάμεις όλων των επιπέδων εκπροσώπησης πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά, ώστε το φαινόμενο της διαφθοράς όχι μόνο να καταδικάζεται από όλους, αλλά και να τιμωρούνται όσοι το υποθάλπουν ή το καλλιεργούν.

Ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής απ’ όλους, με πρωταγωνιστή μια Κυβέρνηση που δεν θα είναι θεατής σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου, αλλά με πράξεις και αποφάσεις αποδεχόμενη ακόμη και λάθη που μπορεί να συμβούν, να συμβάλλει θετικά. Αν η κοινωνία πειστεί ότι οι υπεύθυνοι θέλουν να κτυπήσουν το φαινόμενο και η ίδια θα συμβάλλει περισσότερο αποτελεσματικά.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μόνο λόγια λέει και στην πράξη άλλα κάνει, πιστή στο δόγμα του Κυβερνητισμού και τη διατήρηση της εξουσίας για την εξουσία και όχι για τα συμφέροντα του λαού και την αναβάθμιση του τόπου.