Δημιουργία Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου για τη διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 13741
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
3) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Δημιουργία Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου για τη διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων στο Νομό Ηρακλείου.

Στα πλαίσια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης τέθηκε το θέμα του καθορισμού φορέα διαχείρησης των αλιευτικών καταφυγίων του Νότου (Κερατόκαμπου, Άρβης, Κόκκινου Πύργου και Τσούτσουρα). Επειδή πρόκειται για αλιευτικά καταφύγια τα οποία έχουν αποπερατωθεί, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας φορέα διαχείρισης τους έχουν μείνει εντελώς απροστάτευτα, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται σωστά, να μπαζώνονται από άμμο και να αχρηστεύονται λειτουργικά.
Επειδή δεν υπάρχει φορέας, ο οποίος να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες ακτομηχανικής αλλά και στα αναγκαία έργα προστασίας τους.
Επειδή η Κυβέρνηση δεν έχει ενεργήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης αυτών των προβλημάτων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου ανέλαβε πρωτοβουλία και ο Νομάρχης προτείνει τη δημιουργία Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου ως φορέα διαχείρισης των αλιευτικών καταφυγίων του Νότου.
Επειδή σύμφωνα με το Νομάρχη Ηρακλείου, η πρωτοβουλία αυτή δίνει λύση σε ένα μείζον πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα πρόσθετο φορτίο για τη Νομαρχία, αφού θα την επιβαρύνει οικονομικά χωρίς κανένα οικονομικό όφελος,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να αποδεχτούν την πρόταση-πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου για τη δημιουργία Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου για τη διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων του νότου του Νομού Ηρακλείου, (Κερατόκαμπου, Άρβης, Κόκκινου Πύργου και Τσούτσουρα) αλλά και να την ενισχύσουν οικονομικά για να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης