Διακοπή λειτουργίας 28 βιβλιοθηκών του Οργανισμού Παιδικών & Εφηβικών Βιβλιοθηκών

Αριθμός πρωτ: 1241
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Διακοπή λειτουργίας 28 βιβλιοθηκών του Οργανισμού Παιδικών & Εφηβικών Βιβλιοθηκών.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 28 Παιδικές και Εφηβικές Βιβλιοθήκες, μία δε εξ αυτών στον Πύργο Μονοφατσίου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Η αμέλεια και αδιαφορία της Κυβέρνησης να διορίσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και κυρίως χρέη από εισφορές προς το ΙΚΑ, με αποτέλεσμα στις 10-10-2006 το Δ.Σ. του Οργανισμού να ανακοινώσει την ομόφωνη απόφασή του να διακόψει τις εργασίες του Οργανισμού και να παραπέμψει το θέμα στο Υπουργείο Παιδείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών ζητά να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την καθυστέρηση συγκρότησης του Δ.Σ. και την έλλειψη συνεννόησης με το Υπουργείο.
Επειδή οι βιβλιοθήκες επιτελούν σημαντικό παιδαγωγικό έργο, αφού εξυπηρετούν 2.500 παιδιά την ημέρα και διανέμονται 700 βιβλία κάθε μέρα.
Επειδή οι βιβλιοθήκες όχι μόνο δεν πρέπει να κλείνουν αλλά να δημιουργούνται νέες,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του Οργανισμού με το ποσό των 700.000 ευρώ κατ΄ έτος, προκειμένου να καλύπτονται τα έξοδα της κεντρικής βιβλιοθήκης καθώς και της λειτουργίας 16 βιβλιοθηκών της περιφέρειας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης