Εκτός η Κρήτη από τις αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών από παλαιότερες καταστροφές


Αριθμός πρωτ: 11491
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εκτός η Κρήτη από τις αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών από παλαιότερες καταστροφές.

Έντονα προκλητική είναι η στάση της κυβέρνησης καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Νέα Κρήτη (06/06/2006) αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την ένταξη σε αποζημιώσεις πληγέντων αγροτών από παλαιότερες καταστροφές στην Ελλάδα πλην της Κρήτης.
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, (4435/10-11-05, 3386/12-10-05, 7290/1-2-05, 5207/16-11-04 και 164/21-4-04) είχα θέσει το ζήτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του 2004, που προξένησαν ολοκληρωτική καταστροφή στα ελαιόδεντρα και στο εισόδημα τους.
Σε σχετική απάντηση ο ΕΛΓΑ κάνει αναφορά για ένταξη των μη καλυπτόμενων από τον ΕΛΓΑ ζημιών στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων FROST το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. στις 13-10-2005 και για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, σύμφωνα βέβαια πάντα με την κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη γεωργία. Την ώρα λοιπόν που για τους ελαιοπαραγωγούς του Ηρακλείου ισχύουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί, για τους ελαιοπαραγωγούς της υπόλοιπης Ελλάδας φαίνεται πως ισχύει άλλη κατευθυντήρια οδηγία.
Οι αρμόδιοι φορείς της Κρήτης κάνουν λόγο για τερτίπια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ και θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η άνιση μεταχείριση και ο «αποκλεισμός» των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης από τις αποζημιώσεις, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ετών, έναντι αυτών της υπόλοιπης Ελλάδας οδηγεί μοιραία σε συμπεράσματα σκοπιμότητας και εσκεμμένου παραγκωνισμού τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να προβεί στην έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση των πληγέντων από δυσμενή καιρικά φαινόμενα αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας πλην της Κρήτης και αν ναι, με ποια κριτήρια προέβη σε αυτήν την απόφαση.
2. Αν προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων και για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες αλλά και το εισόδημά τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)