Εμπαιγμός για τους αγρότες οι νέες επιστροφές ΦΠΑ


Αριθμός πρωτ: 3855
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Εμπαιγμός για τους αγρότες οι νέες επιστροφές ΦΠΑ.

Για εμπαιγμό του κλάδου κάνει λόγο τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ) όσο και η ΠΑΣΕΓΕΣ μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Υπουργείου προβλέπει αύξηση του συντελεστή φυτικής και ζωικής παραγωγής σε 7%, από 5% και 6% που ίσχυε μέχρι σήμερα, γεγονός που συνεπάγεται απώλεια του εισοδήματος της τάξεως των πενήντα εκατομμυρίων Ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Για του βαμβακοπαραγωγούς και τους καπνοπαραγωγούς αναλαμβάνει το Υπουργείο να αναπληρώνει τη διαφορά που θα προκύπτει, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και το καλλιεργητικό έτος 2005, απροσδιόριστα βέβαια χρονικά και με ασάφεια ως προς ο τελικό ύψος που θα τους επιστραφεί, ενώ, τέλος, για τη δασοκομία και την αλιεία ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ παραμένει στο 4%.
Η απόφαση χαρακτηρίζεται από τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις ως άδικη, αφού χρησιμοποιεί «δυο μέτρα και δυο σταθμά», μακριά από τις προσδοκίες των αγροτών και σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.
Επειδή οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής και η μεγάλη μείωση του εισοδήματος έχουν διαμορφώσει μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση στις τάξεις των αγροτών σήμερα.
Επειδή με αυτή την απόφαση του Υπουργείου επιτυγχάνεται ακόμα ένα καίριο πλήγμα στο εισόδημα του αγροτικού κόσμου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Αν πρόκειται να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών για αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στο ανώτατο επιτρεπόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποσοστό.
2) Αν πρόκειται να αρθεί η αδικία και να καταβάλλει τα ποσά που αντιστοιχούν από την επιστροφή του ΦΠΑ με ενιαίο τρόπο για όλους τους αγρότες της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης