Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την πληρωμή των επιδοτήσεων των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 72
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/11/2006

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πληρωμή επιδοτήσεων των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου

Μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί δικαιολογημένα στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου, μετά την αναγγελθείσα απόφαση του Υπουργείου να καταβάλει στους αγρότες μόνο το 50% της δικαιούμενης επιδότησης, ως προκαταβολή, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο της επιδότησης, σε αντίθεση με όσα έλεγε για έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων.
Οι ανάγκες των αγροτών είναι μεγάλες, και με δεδομένη τη μείωση του εισοδήματός τους, περιμένουν να εισπράξουν τις επιδοτήσεις για τις ανάγκες των οικογενειών τους.
Οι Ενώσεις του Νομού Ηρακλείου διεκδικούν, ανεξάρτητα από την προκαταβολή, να πληρωθεί στους παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου το 100% της δικαιούμενης επιδότησης μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.
Οι αιτιολογίες που προβάλλονται δεν ευσταθούν και η ευθύνη βαρύνει την Κυβέρνηση και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος, παρά τις οχλήσεις μας, δεν εξέτασε καμιά από τις υποβληθείσες χιλιάδες ενστάσεις και όλες παραμένουν σε εκκρεμότητα, χωρίς να λύνεται κανένα πρόβλημα, ούτε λειτούργησε κανένα γραφείο μητρώου.
Η αγανάκτηση των αγροτών, και κυρίως όσων δεν έχουν προβλήματα ή είναι στο δείγμα ελέγχου, είναι δικαιολογημένη, αφού δεν υπάρχει καμιά εξήγηση για τη μη πληρωμή τους.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιρρίψει τις ευθύνες στις οργανώσεις των αγροτών πέφτει στο κενό, αφού και οι πλέον άσχετοι γνωρίζουν ότι το μητρώο απαιτεί συνεχή ενημέρωση και τρία χρόνια μετά την παράδοσή του, και εντελώς σωστό να ήταν θα υπήρχαν νέα προβλήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Με ποιο σκεπτικό περικόπτει το 50% των δικαιουμένων επιδοτήσεων στους αγρότες, ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίζει πότε θα πάρουν το υπόλοιπο.
2) Γιατί τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν, παρά τις επισημάνσεις μας δεν έγινε καμιά προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσίαζε το Μητρώο, ούτε έγιναν εγκαίρως οι έλεγχοι του δείγματος, ώστε να πληρωθούν κανονικά οι 3.500 αγρότες του νομού που περιλαμβάνονται σε αυτό.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης