Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου


Αριθμός πρωτ: 13083
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη και αξιοποίηση πολλών και σημαντικών προορισμών στη χώρα μας, τόσο στη νησιωτική όσο και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί στρατηγικό στόχο ο οποίος θα πρέπει να επιτευχθεί με συστηματική και ουσιαστική πρωτοβουλία από την πλευρά της Πολιτείας, αφού οι ανάγκες αλλάζουν και η χώρα μας αυτή τη στιγμή αξιοποιεί το 15% των δυνατοτήτων της ως τουριστικός προορισμός.
Επειδή οι δυνατότητες υπάρχουν και οι υποδομές πρέπει όχι μόνο να αξιοποιηθούν αλλά και να δημιουργηθούν νέες προς την κατεύθυνση ανάπτυξης περιοχών που θα αποτελέσουν νέους-εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς για όλη τη διάρκεια του έτους.
Επειδή η εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας από την απίστευτη ταλαιπωρία των τουριστών με τις συνεχείς καθυστερήσεις και τις βλάβες των πλοίων της ακτοπλοΐας, πλήττει καίρια τον τουρισμό, αλλά και οι διεθνείς συγκυρίες που διαμορφώνονται κάθε φορά αποτελούν ένα σημαντικό αστάθμητο παράγοντα που απαιτεί εγρήγορση. Επειδή απαιτείται συνεχής, συστηματικός και ουσιαστικός σχεδιασμός από την πλευρά της Πολιτείας, προκειμένου να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα οδηγήσουν σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τη χώρα μας, με μεγάλα οφέλη τόσο για την οικονομία αλλά και για χιλιάδες ανθρώπους με τις νέες ευκαιρίες εργασίας που θα δημιουργηθούν.
Επειδή η Κρήτη, ως ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας έχει τις δυνατότητες και τα μέρη εκείνα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να προβεί σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να αξιοποιηθεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε ως χώρα.
2. Εάν για τη φετινή χρονιά πρόκειται να πάρει άμεσα μέτρα και ποια, προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης