Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, προς τους Υπ. Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων από πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 703
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση πληγέντων από πυρκαγιές στην περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.

Με έντονες διαμαρτυρίες αντιδρούν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής της Μεσσαράς Νομού Ηρακλείου, καθώς ακόμη δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις λόγω τις καταστροφής των ελαιόδεντρων τους από τις πυρκαγιές του 2005.
Στην απάντηση της Ερώτησής μου 8653/13-03-06 αναφέρεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις, εφόσον εγκριθεί η πληρωμή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό.
Οι πληγέντες αγρότες της περιοχής εκδηλώνουν όχι μόνο την αγανάκτηση αλλά και τις αμφιβολίες τους για την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για τις εν λόγω αποζημιώσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι, ενώ η απόφαση για έγκριση ζημιών από πυρκαγιές έχει εγκριθεί από την Ε.Ε., η εξέλιξη του όλου θέματος κωλυσιεργεί λόγω της γραφειοκρατίας των αρμόδιων υπηρεσιών και συγκεκριμένα του ΕΛΓΑ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσαράς ζητά να γίνει εξατομίκευση των ζημιών ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία για την αποζημίωση των πυρόπληκτων αγροτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ακόμη και επιβίωσής τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται και με ποιο χρονοδιάγραμμα να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς της Μεσσαράς από τις πυρκαγιές του 2005.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)