Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα: “Κίνητρα για βιολογική σαλιγκαροτροφία”

http://www.dpgr.gr
Αριθμός πρωτ: 3643
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνητρα για βιολογική σαλιγκαροτροφία.

Σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κρήτη, αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες παραγωγής σαλιγκαριών με κλειστά ελεγχόμενα συστήματα εκτροφής, ως μια εναλλακτική οικονομική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.
Η οργάνωσή της σαλιγκαροτροφίας σε σωστή βάση, μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική εναλλακτική απασχόληση των αγροτών, ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είτε ως οικοτεχνία είτε επιχειρηματικά.
Επειδή το ενδιαφέρον των αγροτών της Κρήτης για τον κλάδο της βιολογικής σαλιγκαροτροφίας είναι ιδιαίτερα έντονο, όμως εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη εμπειριών, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας προσαρμοσμένης στις συνθήκες κάθε περιοχής για την παραγωγή σαλιγκαριών σε κλειστά ελεγχόμενα συστήματα εκτροφής.
Επειδή πριν από την εγκατάσταση σαλιγκαροτροφείων πρέπει να διερευνηθούν οι πιθανές αγορές διάθεσης του προϊόντος καθώς και το κόστος παραγωγής του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να δοθούν τα κίνητρα για την ανάπτυξη βιολογικής σαλιγκαροτροφίας στη χώρα μας, αφού πρόκειται για μια εναλλακτική οικονομική δραστηριότητα που θα ενισχύσει το εισόδημα των αγροτών που θέλουν να ασχοληθούν, είτε ως οικοτεχνία, είτε επιχειρηματικά με δεδομένο ότι στην Κρήτη υπάρχουν οι προϋποθέσεις και πολλοί αγρότες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης