Εστία μόλυνσης ο ποταμός Γιόφυρο

Αριθμός πρωτ: 13219
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Εστία μόλυνσης ο ποταμός Γιόφυρο.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση λύση του μεγάλου προβλήματος της μόλυνσης του ποταμού Γιόφυρου στο Ηράκλειο, ο οποίος αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο των γύρω περιοχών αλλά ολόκληρης της πόλης του Ηρακλείου, λόγω του μεγάλου αριθμού τρωκτικών και εντόμων που υπάρχουν εκεί.
Επειδή στον ποταμό Γιόφυρο καταλήγει μεγάλος όγκος λυμάτων τόσο από τις πρώην κοινότητες και τις βιομηχανίες που βρίσκονται κατά μήκος του, όσο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και των βυτιοφόρων που αδειάζουν το φορτίο τους εκεί.
Επειδή η δυσοσμία του υπάρχει ιδιαίτερα κατά του καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πλέον ανυπόφορη, αφού παρά το γεγονός ότι ο ποταμός δεν έχει ροή όλο το χρόνο, τώρα λόγω του μεγάλου όγκου των λυμάτων που συσσωρεύτηκαν εκεί παρουσιάζει ροή λυματολάσπης, με έντονη δυσοσμία που εξαπλώνεται παντού, αλλά εμφανίστηκαν τρωκτικά και κουνούπια.
Επειδή εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα το πρόβλημα θα είναι σε όξυνση όλο το καλοκαίρι, αλλά εάν δεν καθαριστεί και δεν απομακρυνθεί ο μεγάλος όγκος λυματολάσπης σε λίγους μήνες με τις πρώτες βροχές υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν ξανά τα τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες του ποταμού, όπως τα έχουμε βιώσει στο παρελθόν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Αν προτίθεται να παρέμβει άμεσα ενισχύοντας τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αρχίσουν εργασίες καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Γιόφυρου, αλλά και να αποκατασταθεί η χρήση του, προκειμένου να μην αποτελεί εστία μόλυνσης και απειλή για τη δημόσια υγεία, όχι μόνο των κατοίκων των γύρω περιοχών αλλά και ολόκληρης της πόλης του Ηρακλείου.
2. Με ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να αναβαθμιστεί ποιοτικά η ζωή των κατοίκων της περιοχής.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης