Ζημιές από έντονα γεωλογικά φαινόμενα στο δημοτικό διαμέρισμα Λιγορτύνου του Δήμου Αστερουσίων

Αριθμός πρωτ: 13497
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
4) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ζημιές από έντονα γεωλογικά φαινόμενα στο δημοτικό διαμέρισμα Λιγορτύνου του Δήμου Αστερουσίων.

Το γεωλογικό φαινόμενο της κατολίσθησης σε έκταση περίπου 70-100 στρεμμάτων νοτιοδυτικά και εντός των ορίων του δημοτικού διαμερίσματος Λιγορτύνου του Δήμου Αστερουσίων είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές.
Έχουν διακοπεί φως, νερό, τηλέφωνο, στο δημοτικό διαμέρισμα Λιγορτύνου και έχουν καταστεί ακατοίκητα και ακατάλληλα προς χρήση σπίτια και επαγγελματικοί χώροι οι οποίοι έχουν αχρηστευθεί αφού ορισμένα κτίσματα και μηχανήματα έχουν εξαφανιστεί στα έγκατα της γης, όλος δε ο οικισμός έχει υποστεί μέχρι στιγμής τις συνέπειες που προκαλεί το γεωλογικό φαινόμενο.
Ο Νομάρχης Ηρακλείου και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμαρχος της περιοχής και οι δημοτικές υπηρεσίες, κινήθηκαν άμεσα για την καταγραφή των μεγάλων ζημιών που έχουν συντελεστεί και συνεχίζονται, αλλά και για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων που έχουν προκύψει.
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Πύργου, πέραν από την καταγραφή και δρομολόγηση των άμεσων ενεργειών, ανέδειξε την ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης του φαινομένου και τον εντοπισμό του μεγέθους που αυτό μπορεί να έχει.
Είναι γεγονός ότι πέραν από τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν στους κατοίκους, το συντομότερο δυνατόν, για όλες τις ζημιές που υπέστησαν, επείγει η άμεση πραγματοποίηση των μελετών που αφορούν τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου αλλά και των προβλημάτων που αυτό δημιούργησε και δημιουργεί.
Με δεδομένο ότι ουσιαστικά αποκόπτεται η πάνω Μεσσαρά από την πόλη του Ηρακλείου και τίθετυαι σε αχρησία μεγάλο τμήμα του υπο ολοκλήρωση κάθετου οδικου άξονα Ηράκλειο-Πύργος.
Επειδή τα έργα που θα απαιτηθούν, δεν μπορούν να ενταχθούν στην υπο εκτέλεση εργολαβία άρα απαιτούνται εθνικοί πόροι.
Επειδή η έλευση του χειμώνα θα εμποδίσει ακόμα και τη σωστή μελέτη του φαινομένου και τον προσδιορισμό όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων αν δεν γίνει έγκαιρα και πριν το χειμώνα.
Επειδή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου αδυνατεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα από μόνη της αν και εκτελεί το έργο του οδικού άξονα.
Επειδή όλοι οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανήσυχοι απ’ αυτή την εξέλιξη γιατί το φαινόμενο έχει μια πρόσφατη προϊστορία η οποία όπως προκύπτει δεν έχει ληφθεί επαρκώς υπόψη μέχρι στιγμής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να προωθήσουν άμεσα και με ποιό χρονοδιάγραμμα, τις αποζημιώσεις των πληγέντων κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Λιγορτύνου αλλά και να καλύψουν το κόστος μετεγκατάστασης για όσους απ’αυτούς είναι αναγκαίο.
2) Αν προτίθενται να συμβάλλουν, καταβάλλοντας από εθνικούς πόρους τα ανάλογα ποσά για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών και
3) Αν χρηματοδοτήσουν τα απαιτούμενα έργα ώστε να μην κινδυνεύουν οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Λιγορτύνου από μελλοντικές κατολισθήσεις αλλά και να ολοκληρωθεί στο σημείο αυτό το τμήμα του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο-Πύργος.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης