Ζημιές από έντονα γεωλογικά φαινόμενα στο Δ.Δ. Λιγόρτυνου του Δήμου Αστερουσίων και η αδιαφορία της πολιτείας.

Αριθμός πρωτ: 318
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Ζημιές από έντονα γεωλογικά φαινόμενα στο Δ.Δ. Λιγόρτυνου του Δήμου Αστερουσίων και η αδιαφορία της πολιτείας.

Οι απαντήσεις σας στην Ερώτησή μου 13497/18-08-06 αποδεικνύουν την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τις ζημιές στη συγκεκριμένη περιοχή, σε αντίθεση με το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για άλλες περιοχές ακόμη και με μικρότερες ζημιές σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, εκτός αν και για αυτές τις περιοχές το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι εικονικό.
Καμιά ενίσχυση και καμία δέσμευση ούτε για τις αναγκαίες μελέτες, ούτε για την αποκατάσταση των ζημιών, ούτε για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ηράκλειο-Πύργος στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε, παρά τις προφορικές δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας & Οικονομικών στη συνάντηση του με τους Βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων και του Νομάρχη Ηρακλείου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με όσα μέσα διέθετε, προχώρησε στην αποκατάσταση ορισμένων ζημιών σε βάρος της υλοποίησης του προγραμματισμού της.
Επειδή όμως οι χρηματοδοτήσεις συνολικά προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου είναι περιορισμένες και δεν επαρκούν ακόμη και αν διατεθούν όλες γι΄αυτό το σκοπό, αλλά και η πολιτεία πρέπει με το ίδιο ενδιαφέρον να αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ. κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα προσοχή και τις καταστροφές στο Δ.Δ. Λιγόρτυνου του Δήμου Αστερουσίων και να ενισχύσουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου προκειμένου να ολοκληρώσει τις αναγκαίες μελέτες αλλά και τα έργα που απαιτούνται για τη στήριξη του οικισμού και την ολοκλήρωση, στο σημείο αυτό, του οδικού άξονα Ηράκλειο-Πύργος.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης