Η ανευθυνότητα της διοίκησης του ΕΛΓΑ και οι συνέπειές της στις αποζημιώσεις των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου


Αριθμός πρωτ: 12100
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Η ανευθυνότητα της διοίκησης του ΕΛΓΑ και οι συνέπειές της στις αποζημιώσεις των αμπελουργών του νομού Ηρακλείου

Με σφοδρότατες διαμαρτυρίες αντιδρούν οι εκπρόσωποι των αγροτών (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου) για την απόκρυψη, από τη διοίκηση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, κοινής υπουργικής απόφασης για κατ΄ εξαίρεση ασφάλιση και αποζημίωση των παραγωγών, λόγω ζημιών που έχουν υποστεί από αίτια που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση (279018/29-05-06) που έπρεπε να κοινοποιηθεί σε όλους τους Δήμους και Κοινότητες, έθετε χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων για αποζημίωση έως τις 20-06-2006.
Ωστόσο, η τοπική διεύθυνση του ΕΛΓΑ, που από τις 9-6 είχε στη διάθεσή της την απόφαση, δεν τη γνωστοποίησε σε όλους τους Δήμους του Ν. Ηρακλείου, με αποτέλεσμα πληγέντες παραγωγοί να μείνουν χωρίς ενημέρωση και να μην υποβάλουν δηλώσεις ζημιών εντός των χρονικών ορίων, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη μια μοναδική για αυτούς ευκαιρία.
Η παράλειψη αυτή από την πλευρά της διοίκησης του ΕΛΓΑ Ηρακλείου να δημοσιοποιήσει την κοινή υπουργική απόφαση και να μην ενημερώσει εγκαίρως τον αγροτικό κόσμο κρίνεται εγκληματική σε βάρος των αγροτών και οδηγεί σε πλήθος ερωτημάτων, καθώς ενέργειες σαν αυτή θεωρούνται τουλάχιστον παράνομες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Αν προτίθεται να δώσει παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί και καλύπτονται από την παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση, καθώς οι παραγωγοί του Ν. Ηρακλείου δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες από την απόκρυψή της, και όχι από δική τους υπαιτιότητα.
2. Αν προτίθεται να διερευνήσει για ποιους λόγους η διοίκηση του ΕΛΓΑ Ηρακλείου δεν γνωστοποίησε την 279018/29-05-06 κοινή υπουργική απόφαση στους αρμόδιους φορείς και ενδιαφερόμενους, καθώς σαφώς δεν είναι στη διακριτική ευχέρειά της η δημοσιοποίηση ή μη ενός τέτοιου εγγράφου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)