Θαλάσσιες μεταφορές και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

Αριθμός πρωτ: 13368
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Θαλάσσιες μεταφορές και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στα προβλήματα που υπάρχουν στην εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία, ιδιαίτερα με κινητική και αισθητηριακές αναπηρίες, κατά τις μετακινήσεις τους διά θαλάσσης, αναφέρεται σε επιστολή της που κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Η ΕΣΑΕΑ διαμαρτύρεται γιατί δεν έχει γίνει δεκτή η πρόσκλησή της προς το Υπουργείο για διάλογο πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, παρά το ότι είναι αναγνωρισμένη με τον Ν. 2430/1996 ως ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος για τα σχετικά ζητήματα.
Αυτή η άρνηση συνεπάγεται τη διαιώνιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας κατά τις μετακινήσεις τους με πλοία, κυρίως όσοι κατοικούν σε νησιωτικές περιοχές, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων υποδομών σε λιμάνια και πλοία.
Επειδή, όπως τονίζει η ΕΣΑΕΑ, είναι επιτακτική η ανάγκη να επανεξεταστεί το ισχύον πλαίσιο των θαλασσίων μεταφορών και να γίνει χάραξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ισότιμη αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ.
Επειδή ανάμεσα στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι η οριστική ρύθμιση των εκπτώσεων που δικαιούνται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια καθώς και η θέσπιση καθολικής πρόσβασης σε όλα τα πλοία, παλαιά και νέα.
Επειδή ο Ν. Ηρακλείου και η Κρήτη είναι από τις μεγαλύτερες σε πληθυσμό νησιωτικές περιοχές και κατά συνέπεια ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερος,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να κάνει δεκτή την έκκληση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες για ουσιαστικό διάλογο, με σκοπό την επίλυση των σημαντικών εκκρεμών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στις θαλάσσιες μετακινήσεις τους, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίησή τους, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν σε νησιωτικές περιοχές και την Κρήτη.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)