Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για ασφαλισμένο του ΙΚΑ

Αριθμός πρωτ: 14097
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για ασφαλισμένο του ΙΚΑ

Σε καταγγελία εις βάρος του ΙΚΑ προέβη ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, με αφορμή μια πρωτοφανή περίπτωση δυσμενούς μεταχείρισης ασφαλισμένου του Ιδρύματος.
Όπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη, και σε σχετική επιστολή του Προέδρου του ΕΚΗ, πρόκειται για την περίπτωση ενός 54χρονου Ηρακλειώτη, ο οποίος έχοντας συγκεντρώσει 7.500 περίπου ένσημα, αναγκάστηκε να ζητήσει αναπηρική σύνταξη από το ΙΚΑ, ως νεφροπαθής, με ένα νεφρό από μεταμόσχευση.
Παρά το ότι στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή κρίθηκε ανίκανος για εργασία με ποσοστό αναπηρίας 80%, η απόφαση περί χορηγήσεως της σύνταξης του απονέμει το πενιχρό ποσό των 247,39 ευρώ μηνιαίως.
Επειδή η σύνταξη που απονέμεται είναι μόλις το 50% της κατώτατης, όπως καταγγέλλεται, και μάλιστα δίνεται σε έναν βιοπαλαιστή ο οποίος αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Επειδή δεν είναι δυνατό ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ να παραπέμπεται σε διαδικασίες ένστασης για μία πρωτοφανή περίπτωση αδικίας, όπως η συγκεκριμένη, για την οποία το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έκανε δριμεία καταγγελία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η προφανής αδικία και δυσμενής μεταχείριση που έγινε εις βάρος συγκεκριμένου ασφαλισμένου του ΙΚΑ, και η οποία καταγγέλθηκε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης