Καταγγελίες για την ύπαρξη καρτέλ σε εισαγόμενες αιγυπτιακές πατάτες

Αριθμός πρωτ: 3625
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για την ύπαρξη καρτέλ σε εισαγόμενες αιγυπτιακές πατάτες.

Με καταγγελίες ο Σύλλογος Εμπόρων της Λαχαναγοράς Ηρακλείου αναφέρεται στην προώθηση και πώληση αιγυπτιακής πατάτας η οποία εκτελωνίζεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και προωθείται στην Κρήτη ως προερχόμενη από το ίδιο το νησί και μάλιστα με τιμή πολύ υψηλότερη.
Σε απάντηση της 9067/22-03-06 Ερώτησής μου βεβαιώνατε ότι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες δεν είναι ελεύθερες και υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς κανόνες και απαιτήσεις.
Επιπλέον αναφέρατε ότι, έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις που περιλαμβάνουν μια σειρά μέτρων σχετικά με τον έλεγχο και την εποπτεία των νωπών οπωρολαχανικών κατά την εμπορία και διακίνηση τους τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους εισαγωγείς σε όλες τις φάσεις μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Όμως, από τα έως τώρα καταγγελλόμενα γεγονότα προκύπτει ότι κάθε άλλο παρά συστηματικοί έλεγχοι διενεργούνται, ενώ οι υποτιθέμενοι αυστηροί κανόνες για τις προδιαγραφές των προϊόντων, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, την επισήμανση αυτών κ.λ.π. για μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών και αποφυγή αθέμιτων ανταγωνισμών μεταξύ των επιχειρήσεων, παραμένουν αυστηροί στα χαρτιά και ανεφάρμοστοι στην πράξη.
Οι έμποροι της Λαχαναγοράς του Ηρακλείου διαμαρτύρονται για τις αυξημένες τιμές και καταγγέλλουν την ύπαρξη καρτέλ στη διακίνηση του προϊόντος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη διερεύνηση των καταγγελιών προώθησης αιγυπτιακής πατάτας στην Ελλάδα ως κρητικής και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια και να εξαλειφθεί το φαινόμενο της παραπλάνησης των καταναλωτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης