Καταγγελίες για υπολειτουργία αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 13540
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες για υπολειτουργία αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πρόσφατη καταγγελία στον τοπικό Τύπο (εφημερίδα «ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ»), σοβαρό κίνδυνο ενδέχεται να διατρέχουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου, εξαιτίας της προβληματικής, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, λειτουργίας των αξονικών τομογράφων.

Το συμβάν με αφορμή το οποίο έγινε η καταγγελία, αφορούσε επείγον περιστατικό, στο οποίο ο ασθενής έπρεπε να υποβληθεί εσπευσμένα σε αξονική τομογραφία.
Ωστόσο, οι συγγενείς του ενημερώθηκαν από τους γιατρούς στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο ότι ο τομογράφος δεν λειτουργούσε, ενώ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το μηχάνημα παρουσίαζε βλάβη. Όπως καταγγέλλεται, μόνο με έντονη πίεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κατέστη δυνατό να υποβληθεί ο ασθενής τελικώς σε τομογραφία.
Επειδή το πρόσφατο αυτό περιστατικό αποδεικνύει για μιαν ακόμη φορά την προβληματική κατάσταση των κρατικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την ελλειμματική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
Επειδή ειδικά στο νομό Ηρακλείου η καταγγελία επιβεβαιώνει ότι τα νοσοκομεία του νομού υπολειτουργούν, εξαιτίας της πολιτικής του Υπουργείου, με συνέπεια οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, όταν μάλιστα πρόκειται για ιατρικά μηχανήματα υψίστης σημασίας, όπως ο αξονικός τομογράφος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Με ποιο τρόπο προτίθεται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου, με δεδομένο το παραπάνω περιστατικό, και γενικότερα να συμβάλει στην αποκατάσταση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στη λειτουργία τους.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης