Καταστροφές στο Νομό Ηρακλείου από την πρόσφατη νεροποντή.

πηγή: http://www.2810.grΑριθμός πρωτ: 365
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
4) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταστροφές στο Νομό Ηρακλείου από την πρόσφατη νεροποντή.

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη από την πρόσφατη νεροποντή, η οποία έπληξε τόσο σπίτια και καταστήματα όσο και μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες.
Στην πόλη του Ηρακλείου πλημμύρισαν πολλά σπίτια και καταστήματα και η Πυροσβεστική υπηρεσία χρειάστηκε να παρέμβει σε δεκάδες περιστατικά προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα, πέρα από τις ζημιές που προκλήθηκαν.
Επειδή το ίδιο συνέβη και στην ευρύτερη περιοχή της πόλης αλλά και σε ολόκληρη σχεδόν την ενδοχώρα, αφού δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους και προκλήθηκαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν πολλοί οδηγοί.
Επειδή οι ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες, όπως οι ελαιώνες, είναι σε πολλές περιοχές ολοκληρωτικές, αφού όσες διασώθηκαν από το δάκο έχασαν τον καρπό τους από την ορμητική βροχή που διήρκεσε 8 ολόκληρες ώρες, λίγες μέρες πριν την έναρξη της εφετινής συγκομιδής.
Επειδή εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν και σε πολλά χιλιόμετρα αγροτικού δικτύου, όπως σημαντικές φθορές δημιουργήθηκαν και σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται άμεσα να αποζημιώσουν τους πληγέντες από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν από την πρόσφατη νεροποντή που έπληξε τον Νομό Ηρακλείου αλλά και ολόκληρη την Κρήτη και αν προτίθενται να χορηγήσουν προκαταβολές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες και επείγουσες ανάγκες όσων επλήγησαν.
2) Αν προτίθενται να ενισχύσουν οικονομικά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και τους Δήμους του Νομού Ηρακλείου, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης