Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας και αξιολόγηση του ENISA

Αριθμός πρωτ: 4300
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας και αξιολόγηση του ENISA.

Όπως προβλέπεται από τη μη κυρωθείσα ακόμη από τη Βουλή των Ελλήνων, Συμφωνία της Έδρας του ENISA, μετά τα τρία χρόνια λειτουργίας θα άρχιζε η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών, που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ως γνωστόν, ορισμένες από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας έχουν καλυφθεί, όπως η ίδρυση Ευρωπαϊκού Σχολείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η έναρξη κατασκευής νέου κτηρίου 4.000 τ.μ., και άλλες δευτερεύουσας σημασίας υποχρεώσεις.
Ασφαλώς, υπάρχουν και άλλες δεσμεύσεις των οποίων η υλοποίηση καθυστερεί, αλλά θα προκύψουν και νέες ανάγκες με την ανάπτυξη και την πρόοδο του Οργανισμού.
Το διαμορφούμενο όμως κλίμα από ορισμένες πλευρές, και κυρίως από στελέχη ελληνικής καταγωγής, για απομάκρυνση του Οργανισμού από την Κρήτη και μετεγκατάστασή του στις Βρυξέλλες ή έστω στην Αθήνα, είναι πέρα και έξω από τη λογική και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της εγκατάστασης του Οργανισμού στο Ηράκλειο Κρήτης, δίπλα σε ένα ερευνητικό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως είναι το Ι.Τ.Ε..
Επειδή η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το νέο Οργανισμό και έχει ιδρυθεί ακόμη και Σύλλογος Φίλων ENISA.
Επειδή το περιβάλλον στο οποίο έχει εγκατασταθεί, είναι το καλύτερο από κάθε πλευρά, για την μέγιστη δυνατή απόδοσή του, είναι δε προσαρμοσμένο απόλυτα στο σκεπτικό ίδρυσής του και την απόφαση εγκατάστασής του στο Ηράκλειο.
Επειδή η Κρήτη είναι το νοτιότερο σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άριστες κλιματικές συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στην καρδιά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, όπου θα αναπτυχθούν ακόμη και παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης.
Επειδή η αξιολόγηση του Οργανισμού δεν πρέπει να σκοντάψει σε μεμψιμοιρίες, αλλά να κριθεί από την ουσιαστική απόδοση την οποία μπορεί να έχει,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Πότε πρόκειται να επικυρωθεί η Συμφωνία Έδρας, ώστε να σταματήσει και η φιλολογία αμφισβήτησης της έδρας.
2) Αν προτίθενται να παρέμβουν, προκειμένου οι σκοπιμότητες που κάποιοι θέλουν να υπηρετήσουν, να σταματήσουν να αναδεικνύονται, και ο Οργανισμός να αξιολογηθεί θετικά από την ουσιαστική συμβολή του στην υλοποίηση των στόχων για τους οποίους ιδρύθηκε.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης