Μείωση ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης (πλαφόν)σταφίδας

Αριθμός πρωτ: 13984
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Μείωση ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης (πλαφόν)σταφίδας.

Τα προβλήματα της αμπελοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί, σε πολλές περιπτώσεις κυρίως με την συμβολή ακραίων ή εκτός εποχής καιρικών φαινομένων να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της μείωσης της στρεμματικής ενίσχυσης, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.
Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με την μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης (πλαφόν) και σε κάποιο βαθμό περιορίσθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις αλλά και η επιβάρυνση του παραγωγού προκειμένου να καλύψει την απαιτούμενη ποσότητα σταφίδας.
Ήδη βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου τρυγητού της σουλτανίνας και η παραγωγή φαίνεται να είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την ποσότητα που απαιτείται να για την είσπραξη της στρεμματικής ενίσχυσης.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου, ζητά με απόφαση της, να μειωθεί το πλαφόν κατά 50% και την φετινή χρονιά, όσο περίπου είναι και το ποσοστό μείωσης της παραγωγής.
Επειδή το πρόβλημα είναι υπαρκτό σχεδόν για το σύνολο των παραγωγών του νομού Ηρακλείου
Επειδή η στρεμματική ενίσχυση αποτελεί το μόνο έσοδο που θα καλύψει τις αυξημένες δαπάνες καλλιέργειας και συγκομιδής της σταφίδας αφού οι εμπορικές τιμές είναι εξευτελιστικές

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός
Αν προτίθεται να ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. την μείωση της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης (πλαφόν) προκειμένου να μπορέσουν και φέτος να καλυφθούν οι παραγωγοί και να εισπράξουν το σύνολο της δικαιούμενης στρεμματικής ενίσχυσης .

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης