Μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Νομό Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη


Αριθμός πρωτ: 12444
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Νομό Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη.

Μεγαλώνει συνεχώς η ανησυχία και ο φόβος, όχι μόνο των πολιτών αλλά και του πυροσβεστικού σώματος στο Νομό Ηρακλείου, αφού με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν δεν είναι πλέον σίγουρος κανείς για το εάν και κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα νέο μεγάλο περιστατικό.
Η αποδυνάμωση από τη μια πλευρά του πυροσβεστικού σώματος σε ολόκληρη δυστυχώς την Κρήτη, αλλά και η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων για διευθέτηση του ζητήματος της ακινητοποίησης , από τον περασμένο Οκτώβριο, των δύο ελικοπτέρων στα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων καθιστά πλέον ορατό τον κίνδυνο αδυναμίας αντιμετώπισης σοβαρού περιστατικού καθώς βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού.
Επειδή οι ανάγκες είναι πραγματικές και το μόνο βέβαιο είναι η πλήρης αδιαφορία από την πλευρά του Υπουργείου ακόμα και για το θέμα της διευθέτησης της ανανέωσης των συμβάσεων λειτουργίας των δύο ελικοπτέρων σε Ηράκλειο και Χανιά.
Επειδή το πρόσφατο τραγικό συμβάν της σύγκρουσης βυτιοφόρου με λεωφορείο στην εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις ελλείψεις, αλλά και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών που κάθε φορά υπερβάλουν εαυτό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να παρέμβει, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις οι ανανεώσεις των συμβάσεων των δύο ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και των Χανίων, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση εάν δοθεί η εντολή για εγκατάσταση ενός αεροσκάφους τύπου «Καναντέρ» στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, προκειμένου να καλυφθούν έστω και προσωρινά οι μεγάλες ανάγκες του νησιού.
2. Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στην ενισχύσει του πυροσβεστικού σώματος στο Νομό Ηρακλείου λόγω των μεγάλων ελλείψεων και των δεδομένων αναγκών σε πολλά κλιμάκια, όπως και στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Χερσονήσου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)