Μεγάλη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ελλείψεις δρομολογίων

Αριθμός πρωτ: 12192
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Μεγάλη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ελλείψεις δρομολογίων.

Στη μεγάλη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχει οδηγήσει η απελευθέρωση των ναύλων από το Υπουργείο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, από την 1η Ιουνίου οι αυξήσεις στα εισιτήρια των επιβατών είναι της τάξης του 15%, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργείου σε σχετική Ερώτησή μου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), η απελευθέρωση των ναύλων ποτέ δεν είναι απελευθέρωση των τιμών προς τα κάτω αλλά πάντα προς τα πάνω και τονίζει χαρακτηριστικά, ότι οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν σήμερα ώστε ένας εργαζόμενος να μην μπορεί να προγραμματίσει διακοπές με την οικογένειά του λόγω εξαιρετικά υψηλού κόστους μετακίνησης, είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου για τη χωρίς κανόνες απελευθέρωση μιας ασύδοτης αγοράς.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία των ναυλολογίων, που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, φαίνεται ότι μόνο για το κόστος μετακίνησης μιας τετραμελούς οικογένειας με το Ι.Χ. χρειάζεται σχεδόν όλο το επίδομα άδειας.
Επειδή η οικονομική δυσχέρεια φαίνεται και από την αύξηση των πληρωμών των εισιτηρίων με πιστωτικές κάρτες, καθώς και από το γεγονός ότι οι περισσότεροι προτιμούν πλέον να κάνουν τριήμερες αποδράσεις, αφού είναι λίγοι εκείνοι που προγραμματίζουν πολυήμερες διακοπές.
Επειδή η κρίση αυτή πλήττει το Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη ως έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, Ελλήνων και ξένων τουριστών, αλλά και γενικότερα τον τουρισμό, αφού το Πάσχα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος καταγράφηκαν εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία και εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην ακτοπλοΐα, δημιουργώντας γενικότερη κρίση, αφού αυτό το δεδομένο έχει θορυβήσει και τους ξενοδόχους, που εκφράζουν φόβους ότι η κατάσταση στην ακτοπλοΐα θα εμποδίσει και φέτος την τουριστική κίνηση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1.Εάν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να μην παρουσιάζονται φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά, αφού πολλοί πολίτες καταγγέλλουν ότι ενώ αρχικά δεν μπορούν να βρουν οικονομικά εισιτήρια, επειδή προωθούνται τα πιο ακριβά, στη συνέχεια λίγες μέρες πριν την ημερομηνία ταξιδιού διατίθενται οικονομικά εισιτήρια, προκειμένου οι διάφοροι ταξιδιωτικοί πράκτορες να ισχυρίζονται ότι υπάρχουν οικονομικά εισιτήρια και προσφορές.
2. Εάν προτίθεται και με ποιο τρόπο να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις δρομολογίων σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, προκειμένου να μην παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο των συχνών και πολύωρων καθυστερήσεων των πλοίων, πλήττοντας ακόμα περισσότερο τον τουρισμό στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

1) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)