Με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Στρατάκης, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης.

Αριθμός πρωτ: 38
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης.

Την έντονη αγανάκτησή τους εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης για την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, αφού αποκλειστικά υπεύθυνη θεωρούν την Κυβέρνηση και την απροθυμία της να προβεί στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στην αγορά του γάλακτος.
Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης ανησυχούν όχι μόνο για την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά του γάλακτος αλλά πολύ περισσότερο για το τι θα γίνει στο μέλλον, αφού ως δεδομένο έχουν τις πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία στους παραγωγούς και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Επειδή οι τιμές δεν είναι το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα αλλά και η αδυναμία συστηματικών ελέγχων για την πάταξη της νοθείας στο αιγοπρόβειο γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης γίνονται «περίεργες αναμείξεις» και μάλιστα σε γάλα που προορίζεται για την παρασκευή ποιοτικών τυριών.
Επειδή στην Κρήτη παράγονται περίπου 30.000 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος και 7.000 τόνοι τυριά, για τα οποία ωστόσο απαιτείται 42.000 τόνοι γάλακτος, χωρίς στην ποσότητα αυτή να συμπεριλαμβάνεται και το γάλα για γιαούρτι και μυζήθρα, άρα για την παραγωγή κρητικών γαλακτοκομικών προϊόντων χρησιμοποιείται άλλο γάλα και όχι κρητικό και ενδεχομένως, όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, με άλλες «περίεργες» ουσίες, όπως φοινικέλαιο για την παραγωγή τυριών.
Επειδή σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, η Κυβέρνηση με την απραξία αν όχι με τη συναίνεσή της υποθηκεύει το μέλλον του ίσως πιο κερδοφόρου αγροτικού προϊόντος της Κρήτης.
Επειδή επιβάλλεται η Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα ένα προϊόν με ιδιαίτερα ευοίωνη προοπτική όπως αυτό του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς πρόκειται για ένα ελλειμματικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόν,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά αιγοπρόβειου γάλακτος προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο της νοθείας του για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και να κινδυνεύουν να χάσουν την ποιότητά τους προϊόντα υψηλών προδιαγραφών όπως είναι το αιγοπρόβειο γάλα καθώς τα γαλακτοκομικά του προϊόντα.
2) Με ποια μέτρα προτίθενται να στηρίξουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος, αφού πρόκειται για ένα προϊόν με μέλλον και στην ευρύτερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ 2η ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)