Μπλακ άουτ στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»


Αριθμός πρωτ: 12438
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Μπλακ άουτ στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»

Η πλήρης συσκότιση στον Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ανώτερο της μισής ώρας, κατά τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 30/6, προκαλεί ανησυχία σχετικά με την δυνατότητα ομαλής λειτουργίας του αεροδρομίου σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως είναι οι καλοκαιρινοί μήνες.
Το γεγονός ότι ένα τέτοιο γεγονός σημειώνεται ακριβώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δίνει τροφή για ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό. Εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν στην εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού των επιβατών, καθώς οι ιμάντες παραλαβής των αποσκευών δεν λειτουργούσαν, εγείρονται ερωτήματα και για την ασφάλεια των πτήσεων.
Παρά το ότι ο διάδρομος και ο πύργος ελέγχου συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους, επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή οποιασδήποτε δυσλειτουργίας και διακινδύνευσης της ασφάλειας τυχόν προκύψει από παρόμοιο περιστατικό.
Επειδή, παράλληλα, απαιτείται να αναζητηθούν τα αίτια για τη συγκεκριμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, και να υπάρξει πρόνοια για να μην επαναληφθεί το θλιβερό αυτό περιστατικό, που δυσφημεί την Κρήτη και γενικότερα τη χώρα στο εξωτερικό,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Εάν προτίθενται να δώσουν εντολή για πλήρη διαλεύκανση του μπλακ άουτ.
2. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα συμβάλλουν στην αποτροπή παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον, ώστε να μη διακυβεύεται η ασφάλεια των πτήσεων και γενικότερα να μην προξενηθούν προβλήματα και πάλι στην ομαλή λειτουργία του Αεροδρομίου Ηρακλείου στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης