Νέα κρούσματα μελιταίου πυρετού στην Κρήτη


Αριθμός πρωτ: 11413
Ημερομηνία κατάθεσης: 2/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Νέα κρούσματα μελιταίου πυρετού στην Κρήτη.

Τρία νέα κρούσματα μελιταίου πυρετού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν στα δημοτικά σφαγεία της Αγίας Βαρβάρας Ν. Ηρακλείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» (31-05-06).
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, η οποία κάνει αιμοληψίες στα ζώα του περιβάλλοντος ορισμένων ασθενών και λαμβάνει μέτρα για να μην υπάρξουν και άλλα κρούσματα.
Το θέμα αρχίζει να παίρνει όλο και μεγαλύτερη διάσταση, καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαν προ καιρού εκφράσει εκπρόσωποι των κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων της Κρήτης και λοιποί αρμόδιοι φορείς.
Οι ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, το πάγωμα των εργαστηριακών ελέγχων λόγω έλλειψης αντιγόνων αλλά και της απαιτούμενης χρηματοδότησης στα πλαίσια του προγράμματος πρόληψης και καταπολέμησης του μελιταίου πυρετού, είναι θέματα που είχα θέσει και με την 10327/03-05-06 Ερώτησή μου.
Η απάντηση του Υπουργείου περιορίζεται στο να μεταφέρει την ευθύνη στα κτηνιατρικά εργαστήρια, κάνοντας λόγο για μη επιθυμητή υλοποίηση του προγράμματος ελέγχου της ασθένειας, καθώς και στο Υπουργείο Εσωτερικών για την έλλειψη μόνιμου προσωπικού.
Οι πιθανότητες μόλυνσης από τη νόσο εκδοροσφαγέων, κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων συνεχώς αυξάνονται και όλα αυτά εξαιτίας της απρονοησίας της πολιτείας να προλαμβάνει τον κίνδυνο πριν αυτός εκδηλωθεί.
Το ζήτημα της δημόσιας υγείας, της προστασίας των παραγωγών και της ασφαλούς κατανάλωσης από τους πολίτες είναι κύριο μέλημα της πολιτείας και δεν μπορεί να διακυβεύεται από την κωλυσιεργία και την αδιαφορία της κυβέρνησης.
Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο θέμα πρόληψης και καταπολέμησης του μελιταίου πυρετού στα αιγοπρόβατα και της εξάλειψης των πιθανοτήτων προσβολής από τη νόσο εκδοροσφαγέων-κτηνοτρόφων-κτηνιάτρων , ακόμα και καταναλωτών.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


Διαβάστε την απάντηση (αρχείο pdf)