Ομιλία Μανόλη Στρατάκη στο σχέδιο νόμου του Υπ.Οικονομικών: “Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις”


31 Μαΐου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης παρενέβη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», τονίζοντας τα παρακάτω.

Η απλή νομοθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το πρόβλημα των ελληνικών εξαγωγών. Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι χρειάζεται να ενεργοποιηθούν οι ήδη υφιστάμενοι φορείς που ασχολούνται με τις εξαγωγές, όπως ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Η αύξηση των εξαγωγών που επικαλείται η Κυβέρνηση είναι πλασματική, καθώς σε αυτήν υπολογίζονται ακόμα και οι εξαγωγές που γίνονται, μέσω του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», κινέζικων προϊόντων που έρχονται με τα cargo αεροπλάνα από την Κίνα και διανέμονται στις χώρες της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατάκης, δεν αντιμετωπίζεται η ουσία του προβλήματος, καθώς δεν γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να επιλυθούν τα προβλήματα της ελληνικής παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα των οπωροκηπευτικών προϊόντων της Κρήτης, κάποια από τα οποία δεν γίνονται δεκτά από ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, για το λόγο ότι περιέχουν μία δραστική ουσία φυτοφαρμάκων, η οποία εντούτοις δεν είναι απαγορευμένη, αλλά προβλέπεται από τους κανονισμούς. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται οι παραγωγοί, όπως έγινε και με την απεργία των ναυτικών, τη στιγμή που χρειάζεται η δραστηριοποίηση όλων των φορέων για να ενισχυθούν οι εξαγωγές.

Ο κ. Στρατάκης έκλεισε την ομιλία του, κάνοντας λόγο για την τροπολογία που αναφέρεται στον Ειδικό Λογαριασμό για τα δικαιώματα των γεωτεχνικών. Τόνισε ότι παραμένει το μείζον ζήτημα για τους γεωτεχνικούς που υπηρετούν στο Δημόσιο και δεν λαμβάνουν το γεωτεχνικό επίδομα, καθώς υπάρχει η αίσθηση της αδικίας σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους, ενώ επιβάλλεται μια ρύθμιση στο πλαίσιο της ισονομίας μεταξύ των εργαζομένων.