Ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2007.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Το λόγο έχει ο κ. Στρατάκης.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε τον τρίτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τον τελευταίο της τετραετίας που θα είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Τώρα, τρία χρόνια μετά τις εκλογές, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις, να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, αφού έχουμε σαφή εικόνα πλέον της υλοποίησης του προγράμματός της, για το οποίο την ψήφισε ο ελληνικός λαός. Τα στοιχεία, όμως, είναι αμείλικτα και τα αποτελέσματα της νέας διακυβέρνησης αποκαλυπτικά.
Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, απέτυχαν.
Η προσπάθεια των Υπουργών της Κυβέρνησης και των Βουλευτών της Συμπολίτευσης να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο δεν πείθει, γιατί το ψέμα έχει κοντά πόδια και δεν φθάνουν, για να υπερπηδήσουν οι πολίτες τις δυσκολίες που τους δημιουργούν οι πολιτικές σας και η κατάσταση της οικονομίας. Η Ελλάδα δεν ζει την εικονική πραγματικότητα που θέλετε να παρουσιάσετε εδώ.
Η μεθοδολογία του «πες, πες ψέματα και κάτι θα μείνει» δεν αποδίδει πλέον, γιατί τα προβλήματα είναι καθημερινά και δεν αφήνουν τον πολίτη να ξεχάσει, όπως εσείς ως παράταξη πιστεύετε. Η συκοφαντία και τα όσα κατά καιρούς υπερβολικά έχετε χρησιμοποιήσει δεν αποδίδουν πλέον και αυτό γιατί ο λαός καταλαβαίνει ότι δεν είμαστε ίδιοι. Οι διαφορές είναι ορατές.
Εσείς υπηρετείτε τα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος των πολλών, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεγελάσετε τους πολλούς.
Εμείς πρεσβεύουμε το κράτος δικαίου, για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολλών, με στόχο μια δίκαιη κοινωνία με τη συμμετοχή όλων.
Εσείς οικοδομείτε ένα αυταρχικό και ανάλγητο κράτος και αυτή είναι, δυστυχώς, η επανίδρυση που υποσχεθήκατε. Εμείς δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το κοινωνικό κράτος, για να υπηρετήσουμε την κοινωνική συνοχή.
Τολμάτε να μιλάτε για θετικές επιδόσεις την τελευταία τριετία, όταν η σύγκριση με την προηγούμενη τριετία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι όσο η νύχτα με την ημέρα.
Τα πάντα βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα. Ακρίβεια, ανασφάλεια, ανεργία πλήττουν τις ασθενέστερες οικονομικές ομάδες του πληθυσμού. Βρήκατε ένα κτίριο έτοιμο και αντί να το εξωραΐσετε, όπως είχατε υποσχεθεί, το γκρεμίζετε καθημερινά.
Σας παραδώσαμε τα ΕΛ.ΤΑ. με κέρδη 25,1 εκατομμύρια ευρώ και φέτος έχουν ζημιά 7,6 εκατομμύρια ευρώ.
Σας παραδώσαμε τη Δ.Ε.Η. με κέρδη 304 εκατομμύρια ευρώ και την κατεβάσατε στα 72,2 εκατομμύρια ευρώ.
Το ίδιο κάματε και με τον Ο.Τ.Ε.. Τα κέρδη των 396 εκατομμυρίων ευρώ τα φθάσατε σε ζημιά 294 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να αλλάξετε, από τη μία πλευρά, τον κανονισμό του προσωπικού και, από την άλλη, να τον ξεπουλήσετε όσο-όσο.
Εδώ έχω τα στοιχεία που καταγράφονται και από τον Τύπο καθημερινά και τα καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Κυβέρνηση Εμμανουήλ Στρατάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Συνεχίζετε να αλλάζετε τη σχέση της άμεσης προς την έμμεση φορολογία, επιβαρύνοντας τους πολλούς προς όφελος των ολίγων. Για κάθε 100 ευρώ το 2005 επλήρωναν τα φυσικά πρόσωπα 45 ευρώ και 26 ευρώ τα νομικά πρόσωπα. Φέτος, το 2007, για κάθε 100 ευρώ θα πληρώσουν 50 ευρώ τα φυσικά πρόσωπα και μόνο 23 ευρώ τα νομικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, αυξήσατε την έμμεση φορολογία κατά 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάρος ασφαλώς των πολλών.
Οι πρωτογενείς δαπάνες που καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας του δημόσιου τομέα αυξάνονται κατά 6,7%, έναντι 6% της περιόδου 2005-2006, ενώ το σύνολο των κρατικών δαπανών αυξάνεται κατά 5,8%. Αυτή είναι η περιβόητη περιστολή της σπατάλης που υποσχεθήκατε για να εξοικονομήσετε τα 10.000.000.000 ευρώ που υποσχεθήκατε προεκλογικά.
Η Ελλάδα από το 2004 παρουσιάζει εμφανή στοιχεία επιβράδυνσης και επιδείνωσης της ανταγωνιστικής της θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία του Σ.Ε.Β., ο δικός σας κ. Δασκαλόπουλος, σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum, λέει ότι ο δείκτης επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας επιδεινώθηκε σημαντικά με απώλεια εννέα θέσεων. Από την τεσσαρακοστή θέση πήγαμε στην τεσσαρακοστή ένατη. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός –όπως το χαρακτηρίζει ο Γενικός Διευθυντής του Σ.Ε.Β.- ότι μας πέρασε η Τουρκία, η Ινδονησία, η Μάλτα, ο Άγιος Μαυρίκιος και τα νησιά Μπαρμπάντος. Εκεί φέρατε τη χώρα.
Σας καταθέτω τα στοιχεία του Γενικού Διευθυντή του Σ.Ε.Β.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Στρατάκης, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Περιορίσατε λίγο αυτές τις ημέρες τη φιλολογία για τις μεταρρυθμίσεις, γιατί σκοντάψατε στο ξεπούλημα του Ο.Τ.Ε, αφού οι εσωτερικές κόντρες των Υπουργών σας φανέρωσαν τα σχέδιά σας και επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αν μεταρρύθμιση είναι το ξεπούλημα όχι μόνο των ασημικών, αλλά και του σπιτιού, είστε επικίνδυνοι για τα οικονομικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Η επανίδρυση του κράτους που είχατε κάνει σημαία, κατέρρευσε με τους κουμπάρους, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις στους συμβασιούχους και τη δημιουργίας νέας γενιάς συμβασιούχων. Το λιγότερο κράτος έγινε σπάταλο και γραφειοκρατικό κράτος.
Έχετε δημιουργήσει τετρακόσιες τριάντα νέες υπηρεσίες για υμετέρους. Θα ενισχύατε δήθεν την ανάπτυξη της περιφέρειας με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Τρία χρόνια μετά, αφού δεν έγινε καμία επένδυση, τον αλλάξατε, τον φέρατε ως καινούργιο για να επιβεβαιώσετε την αποτυχία του πρώτου. Κάνατε επενδύσεις στα χαρτιά γιατί και όσες ενταχθούν θα τις πληρώσει, απ’ ό,τι φαίνεται, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Κυβέρνηση.
Εσείς δεν έχετε πληρώσει ούτε καν τα σχέδια -έχει περάσει η τριετία- που έχουν γίνει, έχουν εγκριθεί από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καταργήσατε όλα τα μέτρα για την οδική ασφάλεια. Δεν ολοκληρώνετε τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Ακυρώσατε το πρόγραμμα για τα Κέντρα Εξέτασης,
Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών, ενώ τα τροχαία ατυχήματα και τα θύματα της ασφάλτου καθημερινώς αυξάνουν. Βγάλατε τα εμπορευματικά κέντρα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ψηφίσατε νόμο για να δημιουργήσετε δήθεν με αυτόν καινούργια και κανένα δεν έγινε. Το μόνο που κάνατε είναι ότι κάποια έργα της κοινωνίας της πληροφορίας, που είχαν γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό τα εντάξατε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για να δείξετε ότι έχετε απορροφητικότητα, ενώ θα έπρεπε να γίνουν καινούργια έργα.
Εχθές, ο κ. Μπασιάκος, επειδή δεν είχε τίποτα να πει, έκανε αντιπολίτευση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βέβαια για τις δεκατρείς μελέτες που δύο χρόνια τώρα μας λέει ότι τις προωθεί και φαίνεται ότι η πολύ προώθηση τις οδήγησε στον Καιάδα γιατί δεν έγινε καμία, δεν είχε να πει τίποτα.
Μας μίλησε για αύξηση των εξαγωγών 6%, δεν μίλησε όμως και για την αύξηση των εισαγωγών που φθάνει το 7%. Η εξέλιξη του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών με σταθερές τιμές του 1995 παρουσιάζει αύξηση από 9,2 το 2005, στο 9,8 το 2006 και στο 10,2 το 2007. Μίλησε ακόμη για έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων και μάλιστα των αυξημένων, όπως είπε, όμως στα χαρτιά που ο ίδιος μοίρασε εδώ δείχνουν ότι οι επιδοτήσεις από 3.083.000.000 ευρώ, κατέβηκαν στα 2.752.000.000 ευρώ.
Για δε το ελαιόλαδο από τα 617 στα 554. Ζήτησε να ψηφισθεί κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ψηφίστηκε, για να δώσει προκαταβολές και μόλις άρχισε η ημερομηνία των οριστικών πληρωμών πλήρωσε κάποιες προκαταβολές και μάλιστα με δανεικά από την τράπεζα γιατί ακριβώς φοβήθηκε τις αγωγές των παραγωγών που θα γινόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Επτά μήνες από την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων δεν έκανε κανένα έλεγχο, όπως επίσης δεν έκανε καμία κίνηση για το μητρώο, ως είχε υποχρέωση. Δεν δημιουργήθηκε ούτε ένα γραφείο μόνο και μόνο για να βρεθεί το πρόσχημα να μην πληρωθούν τα χρήματα γιατί χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς. Μιλάτε για αυξήσεις στις συντάξεις του Ο.Γ.Α. και επαίρεστε γι αυτό.
Τρία χρόνια μετά που είστε Κυβέρνηση, καταφέρατε να περηφανεύεστε, να λέτε ότι θα δώσετε 700 ευρώ το χρόνο στους αγρότες, όμως, ήδη την τριετία που έχει περάσει έχετε πάρει 720 ευρώ, 360 από την αύξηση του Φ.Π.Α. και άλλα 360 από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα κινητά.
Όλα αυτά έγιναν το διάστημα αυτό. Και βέβαια πρέπει να πούμε ότι εμείς έχουμε δεσμευθεί για τα 800 ευρώ στο ζευγάρι -ο Πρόεδρός μας το έχει πει- και για όσους βέβαια δεν έχουν ενταχθεί στο νέο ΟΓΑ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλά θα μπορούσε να πει κανείς ακόμη και για τον ΕΛΓΑ, που δεν πληρώνετε παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές από το χιονιά του 2004 ιδιαίτερα στην εκλογική μου περιφέρεια το Ηράκλειο, όταν είναι γνωστό ότι από τα 260 εκατομμύρια που έχει δώσει ο ΕΛΓΑ -που τον έχετε βέβαια χρεώσει στα 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές- τα 90 εκατομμύρια περίπου έχουν δοθεί σε κατ’ εξαίρεση καλύψεις και όμως δεν έγινε τίποτα.
Πιστώσεις στην περιφέρεια της Κρήτης. Τα χαρτιά και οι εφημερίδες λένε για το ρίξιμο που υπάρχει. Από τα 52 εκατομμύρια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης κατέβηκαν στα 38 εκατομμύρια.
Αυτά γράφουν οι εφημερίδες για την κατάθεση του προϋπολογισμού. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ένας προϋπολογισμός μιας χαμένης ευκαιρίας, για να αναπροσανατολίσουμε τη στρατηγική της χώρας προς την οικονομία της γνώσης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε, όπως θα σας καταψηφίσει και σας ο ελληνικός λαός και στις εκλογές που έρχονται, γιατί όλα όσα κάνετε είναι εις βάρος σας. Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Στρατάκης, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα εφημερίδων, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )

(πηγή: www.parliament.gr)