Ορατός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός ΟΠΑΑΧ οι αμπελουργοί της Κρήτης


Αριθμός πρωτ: 12630
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/7/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ορατός ο κίνδυνος να μείνουν εκτός ΟΠΑΑΧ οι αμπελουργοί της Κρήτης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος για τους αμπελουργούς να μην προλάβουν τελικά φέτος να επιδοτηθούν από τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), εξαιτίας της καθυστέρησης του Υπουργείου να εξετάσει τις αιτήσεις τους για την ποιοτική πιστοποίηση των προϊόντων τους.
Παρά την επιτακτική ανάγκη της ποιοτικής πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων για την προώθηση των εξαγωγών, οι ενέργειες του Υπουργείου είναι όχι μόνο αποσπασματικές και ελλιπείς αλλά και χωρίς συντονισμό, με αποτέλεσμα οι συνεχείς αναβολές εξέτασης των αιτήσεων των παραγωγών για την πιστοποίηση των προϊόντων τους να τους φέρνει αντιμέτωπους με τον κίνδυνο να αποκλειστούν από τα ΟΠΑΑΧ και να αναγκαστούν να πληρώσουν μόνοι τους το σύνολο της δαπάνης για την πιστοποίηση.
Επειδή η απάντηση στην Ερώτησή μου 2336/20-9-05 δεν αφήνει περιθώρια για δημιουργία Φορέα Πιστοποίησης στην Κρήτη, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνήσει ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης στην πρόταση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
Επειδή παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (12086/22-6-06, 10723/15-5-06 και 9066/22-3-06) για την ανάγκη ποιοτικής πιστοποίησης των κρητικών προϊόντων, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να αποκλειστούν οι αμπελουργοί από τα ΟΠΑΑΧ λόγω καθυστερήσεων του Υπουργείου,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να επισπεύσει τη διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων των αμπελουργών του Νομού Ηρακλείου, για ποιοτική πιστοποίηση του προϊόντος τους, προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα επιδότησής τους από τα ΟΠΑΑΧ για τη φετινή χρονιά.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

1) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)