ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ
του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου
(Περίληψη ομιλίας στο 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου)
Κυρίες, Κύριοι, Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου, θέλω να σας καλωσορίσω όλους στη χώρα μας, στο 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη διακυβέρνηση του Διαδικτύου, και να σας ευχηθώ καλή διαμονή.
Θέλω ακόμα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος κ. Παπανδρέου είχε μεγάλη επιθυμία να είναι παρών στη διάσκεψη, όμως ανειλημμένες από πριν υποχρεώσεις δεν του το επέτρεψαν.
Είναι όμως γνωστό το μεγάλο ενδιαφέρον του για τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι γνωστή και η συμβολή του στην προώθησή τους σε κάθε ευκαιρία, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., ως Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, ακόμη ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πήρε και παίρνει τις ανάλογες πρωτοβουλίες, δημιούργησε τις αναγκαίες υποδομές στο κόμμα και επιπλέον λειτουργεί σε κάθε περίπτωση διά του παραδείγματος.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν στην δεύτερη Παγκόσμια διάσκεψη για την κοινωνία της Πληροφορίας στην Τύνιδα το 2005 για την απόφασή τους αφενός να δημιουργήσουν το Φόρουμ και αφετέρου να πραγματοποιήσουν την εναρκτήρια διάσκεψή του στην Αθήνα.
Η Αθήνα, ως πόλη με πλούσια ιστορία και διαχρονική συμβολή στη γνώση και τη δημοκρατία, αποτελεί ένα σωστά επιλεγμένο χώρο για να αναπτυχθούν σκέψεις και απόψεις για την διακυβέρνηση του διαδικτύου, πράγμα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια θετική πορεία και για ένα διαδίκτυο για όλους, πορεία που θα θέλαμε να είναι όχι μόνο θετική αλλά και θεαματική.
Είπε ένα μέλος της διάσκεψης, ο εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών από το πάνελ, ότι το Φόρουμ πρέπει να κατέβει στο εθνικό και τοπικό επίπεδο για να δούμε επιτεύγματα και προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, ώστε να δώσουμε παραδείγματα δράσης για την επίτευξη του στόχου.
Είναι γεγονός ότι έχει ανατείλει μια καινούργια εποχή και είναι χρήσιμο και αναγκαίο για την ανθρωπότητα ο ήλιος που φωτίζει τις νέες εξελίξεις να θερμάνει με την ίδια ένταση κάθε γωνιά της γης αλλά και όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις.
Νιώθω υπερήφανος γιατί ως Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρμόδιος για τις επικοινωνίες, στα πλαίσια αυτής της αντίληψης, καταφέραμε κατά τη διάρκεια της θητείας μου μερικές πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και κάποιες απ’ αυτές συνδέονται με την Προεδρία της χώρας μας στην Ε.Ε.
Για να εξηγήσω τι εννοώ, υπενθυμίζω ότι εντάξαμε τη χώρα μας στο κλαμπ των διαστημικών χωρών μετά την εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου και αποκτήσαμε τη βάση για ασύρματες επικοινωνίες ιδιαίτερης σημασίας για μια χώρα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδος και τη νησιωτική σύνθεσή της.
Επίσης, με την απόλυτα επιτυχημένη ελληνική Προεδρία του 2003 και το κλείσιμο όλων των θεμάτων της ατζέντας του Συμβουλίου των Υπουργών Τηλεπικοινωνιών, φτάσαμε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, ο οποίος έχει την έδρα του στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης και έτσι έχουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση έναν υποστηρικτικό μηχανισμό για την κάλυψη έστω μέρους των απαιτήσεων ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.
Ευελπιστώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτόν τον Οργανισμό, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν πολλά. Συμμερίζομαι την άποψη που λέει ότι η γνώση είναι ένας κύκλος που όσο μεγαλώνει, αυξάνει η περίμετρός του, άρα και τα άγνωστα που είναι εκτός κύκλου. Η παραδοχή αυτή οδηγεί στη σκέψη ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματά ποτέ και ότι όσο περισσότερος και μεγαλύτερος θα είναι ο κύκλος, τόσο θα μεγιστοποιείται η συλλογική και συνολική γνώση.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δημόσιες παρεμβάσεις του έχει τονίσει ότι στις μέρες μας το γρήγορο Internet και η Ευρυζωνικότητα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο αγαθό και ότι αυτός θα ήταν ένας στόχος με όραμα και με σημαντικά πλεονεκτήματα για όλη την εκπαίδευση και όλη την κοινωνία.
Δυστυχώς, η χώρα μας δεν συνέβαλε ώστε να προωθηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το γρήγορο Internet ως καθολική υπηρεσία και έτσι το ψηφιακό χάσμα δεν θα καλύπτεται με τους ρυθμούς που είναι αναγκαίο να γίνει.
Για τα δεδομένα της χώρας μας με τις υπάρχουσες ευρυζωνικές υποδομές, τα 22.000 km οπτικής ίνας και τους 700 δακτυλίους που καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας συνδέοντας όλες τις πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων, απαιτείται:
α) η αξιοποίηση της αμφίδρομης ψηφιακής δορυφορικής συνδρομητικής πλατφόρμας πολυμέσων του ΟΤΕ.
β) η αξιοποίηση όλων των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ και όχι η μεταφορά τους σε άλλα προγράμματα προκειμένου να πετύχουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο από πλευράς ετοιμότητας όπως στο παρελθόν και
γ) η εξυγίανση του κοστολογικού συστήματος του ΟΤΕ, ο οποίος, και αν χρησιμοποιεί τη σωστή μέθοδο βασίζεται σε λάθος στοιχεία.
Με αυτούς τους τρόπους αλλά και πολλούς άλλους, θα μπορούσαμε πραγματικά καταθέτοντας τις εμπειρίες μας, να συμβάλουμε θετικά.
Η παρουσία όλων εδώ, από κάθε γωνιά της γης, οι προτάσεις σας και τα συμπεράσματα της διάσκεψης, πιστεύουμε ότι θα συμβάλουν όχι μόνο στην κατανόηση της σπουδαιότητας και χρησιμότητας του διαδικτύου αλλά θα υποδείξουν και τρόπους για να έχουν όλοι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σ’ αυτό, γιατί τότε μόνο θα έχουμε κατακτήσει τον στόχο που όλοι πιστεύω θέλουμε να υπηρετήσουμε.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της διάσκεψης.