Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Στρατάκης, με ερώτησή του προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει τη μη επικαιροποίηση ελαιοκομικού μητρώου και τις αδικίες σε βάρος ελαιοπαραγωγών.

Αριθμός πρωτ: 14192
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Μη επικαιροποίηση ελαιοκομικού μητρώου και αδικίες σε βάρος ελαιοπαραγωγών.

Η ολιγωρία και ταυτόχρονα η αδυναμία της κυβέρνησης εδώ και 2,5 χρόνια να ενημερώσει το ελαιοκομικό μητρώο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ενώσεων του Ν. Ηρακλείου χιλιάδες αιτήσεις αλλαγής στοιχείων εκκρεμούν στη Διεύθυνση Μητρώου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι παραγωγοί άδικα περιμένουν τις διορθώσεις, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν χάσει μεγάλα ποσά από επιδοτήσεις.
Για παράδειγμα, παραγωγός που παρήγαγε ελαιόλαδο από 1.000 δέντρα τα οποία ενοικίασε, δεν πήρε ούτε ένα ευρώ επιδότηση γιατί, παρά το ότι υπέβαλλε τις προβλεπόμενες αιτήσεις, ουδεμία διόρθωση έγινε στο ελαιοκομικό μητρώο από την άνοιξη του 2004 και μετά.
Επειδή έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και οι παραγωγοί αγανακτισμένοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Επειδή ο μόνος τρόπος να δικαιωθούν οι αδικηθέντες παραγωγοί αυτής της κατηγορίας είναι να καλυφθούν από τυχόν υφιστάμενο αποθεματικό της περιόδου 2004-2005,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται και πότε να επικαιροποιήσει το ελαιοκομικό μητρώο, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση θα αχρηστευθεί.
2. Εάν προτίθεται να ενισχύσει τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει ενστάσεις και εξαιτίας της ολιγωρίας του Υπουργείου να ενημερώσει το ελαιοκομικό μητρώο δεν έχουν δικαιωθεί.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης