Ο βουλευτής Ηρακλείου, Μανόλης Στρατάκης, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπ. Ανάπτυξης με θέμα: “Αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων”.


Αριθμός πρωτ: 251
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά καυσίμων.

Σύμφωνα με καταγγελίες του συνδικαλιστικού οργάνου των πρατηριούχων καυσίμων στο Νομό Ηρακλείου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στα τοπικά ΜΜΕ, δύο εταιρείες πετρελαιοειδών προσπαθούν να επιβάλλουν ολιγοπωλειακές καταστάσεις στην αγορά των καυσίμων στο Νομό Ηρακλείου.
Συγκεκριμένα, αγοράζουν πρατήρια τα οποία στη συνέχεια λειτουργούν για λογαριασμό τους με ενοικίαση σε τρίτους, με σκοπό να ελέγξουν την αγορά των καυσίμων.
Οι πρατηριούχοι είναι ανάστατοι από αυτήν την εξέλιξη και τις πρακτικές των δύο εταιρειών γιατί στην πράξη οδηγεί σε αφανισμό των επιχειρήσεων τους και ο κίνδυνος να υποχρεωθούν όλοι να κλείσουν είναι ορατός.
Επειδή η κατάσταση αυτή διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για έλεγχο της αγοράς από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Επειδή ήδη από 10/08/2004 με την 2611 Ερώτησή μου είχα επισημάνει την ανεξέλεγκτη δράση των εταιρειών πετρελαιοειδών σε βάρος των πρατηρίων, χωρίς να έχει δοθεί η δέουσα προσοχή,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να ελέγξει τις καταγγελίες αλλά και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη που καθιερώνει τον ολιγοπωλειακό έλεγχο στη διακίνηση των καυσίμων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης