Ο βουλευτής Ηρακλείου σε Ερώτησή του, επισημαίνει τον κίνδυνο εκδήλωσης πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών.

Αριθμός πρωτ: 422
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/10/3006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος εκδήλωσης πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών και μέτρα πρόληψης.

Όπως αναφέρεται στον αθηναϊκό τύπο, σε πρόσφατη ενημέρωση που έγινε στους δημοσιογράφους από τις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών, γιατροί, κτηνίατροι, βιολόγοι αλλά και επιστήμονες από άλλες ειδικότητες εφιστούν την προσοχή και συστήνουν την επαγρύπνηση από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει έντονη κινητικότητα και επαγρύπνηση εξειδικευμένης ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τελεί υπό στενή παρακολούθηση του Επιτρόπου Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών κ. Μ. Κυπριανού και έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας για να παρακολουθούν τις εξελίξεις για κάθε ενδεχόμενο εκδήλωσης πανδημίας αλλά και ευρείας επανεμφάνισης του ιού Η5Ν1.
Επειδή σύμφωνα με τις βάσιμες προβλέψεις των επιστημόνων, η πιθανότητα εκδήλωσης πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, πλησιάζει το 15% και θα πρέπει τα αποθέματα των εμβολίων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. να αντιστοιχούν στο 30% του πληθυσμού της χώρας.
Επειδή κατά τα πρόσφατα κρούσματα του ιού της γρίπης στην Τουρκία, στη χώρα μας αλλά και στην Ιταλία, το εμπόριο των πουλερικών και των αυγών παρουσίασε ραγδαία πτώση με καταστροφικά αποτελέσματα για το εισόδημα πολλών πτηνοτρόφων, παρά το γεγονός ότι ο ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται μέσω της τροφικής αλυσίδας.
Επειδή η μεταναστευτική περίοδος των αποδημητικών πτηνών έχει αρχίσει, ενώ υπάρχει ήδη το πρώτο κρούσμα της γρίπης σε άνθρωπο στη γειτονική Αίγυπτο και με δεδομένο ότι η Κρήτη με τα υπόλοιπα νησιά του νοτιανατολικού Αιγαίου βρίσκονται πιο κοντά, επιβάλλεται να είναι επαρκώς εφοδιασμένα με εμβόλια αλλά και να υπάρχει σωστή ενημέρωση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ. κ. Υπουργοί:
1) Αν η χώρα μας έχει τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, ο οποίος αντιστοιχεί στο 30% του πληθυσμού της χώρας, κατά του ιού Η5Ν1.
2) Αν προτίθενται να προβούν σε έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα πανικού και παρανόησης όπως κατά την πρόσφατη κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τον πανικό των πολιτών, την οικονομική καταστροφή πολλών πτηνοτρόφων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης