Ο βουλευτής Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, ζητάει με Ερώτησή του προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας.

Αριθμός πρωτ: 2178
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας.

Ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας, που καλύπτει σε κάποιο βαθμό τις ανάγκες επιστημονικής καθοδήγησης των καλλιεργητών κηπευτικών της Νότιας Κρήτης, των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης, αφού υπηρετεί σε αυτόν μόνο ένας τακτικός ερευνητής και τέσσερις διοικητικοί υπάλληλοι.
Οι προσπάθειες του προσωπικού και οι συμβάσεις έργων εφαρμοσμένης έρευνας που υλοποιεί στα πλαίσια συνεργασίας του με άλλους φορείς, δεν επαρκούν και δεν καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Οι καλλιεργητές σε μεγάλο βαθμό μένουν απροστάτευτοι αφού δέχονται την καθοδήγηση μόνο των πολυεθνικών εταιρειών.
Επειδή οι ανάγκες είναι μεγάλες στον τομέα των κηπευτικών, που αποτελεί έναν από τους παραγωγικότερους της νότιας Κρήτης και η επιστημονική στήριξη αναγκαία.
Επειδή τα οφέλη από την αναβάθμιση του ερευνητικού έργου θα είναι τεράστια για τους καλλιεργητές και την εθνική Οικονομία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να στελεχώσει με το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό του Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας για να μπορεί να συμβάλλει στην επιστημονική υποστήριξη των καλλιεργητών πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης