Παιδική παχυσαρκία και ανάγκη λήψης μέτρων στα σχολεία. Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Στρατάκη προς την Υπ. Παιδείας.

Αριθμός πρωτ: 14433
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ : Παιδική παχυσαρκία και ανάγκη λήψης μέτρων στα σχολεία.

Το σοβαρό πρόβλημα της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία επισημαίνει η Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας αφού όπως επισημαίνει στα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε, το βάρος των 10χρονων παιδιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 10 κιλά την τελευταία δεκαετία.
Επειδή παράλληλα με το πρόβλημα της παχυσαρκίας στα 10χρονα παιδιά στη χώρα μας καταγράφονται και υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης που είναι αποτέλεσμα των ανθυγιεινών διατροφικών τους συνηθειών.
Επειδή σε συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή το επικείμενο 6ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας, επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η παχυσαρκία και ιδιαίτερα η εφηβική είναι ένα εθνικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.
Επειδή η Πολιτεία πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή και να συνδράμει άμεσα την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας για το Πρόγραμμα Διατροφικής Παρέμβασης που αυτή τη στιγμή θα πραγματοποιηθεί σε 100 γυμνάσια της χώρας, με στόχο αφενός την εκτίμηση της διατροφικής κατάστασης των εφήβων και αφετέρου τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών και των γονέων.
Επειδή όπως έχει αποδειχθεί από έγκυρους επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, η κρητική διατροφή προφυλάσσει από την παχυσαρκία ανεξαρτήτως ηλικίας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. Υπουργός:
1) Εάν μεταξύ των γυμνασίων που θα εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Διατροφικής Παρέμβασης περιλαμβάνονται σχολεία του Νομού Ηρακλείου, πόσα και ποια από αυτά.
2) Εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να προβεί σε περαιτέρω σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας , αφού όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες αποτελεί εθνικό πρόβλημα και κατά πόσο προτίθενται να αξιοποιήσει, για το σκοπό αυτό την κρητική διατροφή.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης