Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρη Επερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα: «Επανίδρυση του Κράτους στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Θεσμοθέτηση παραδιοικητικού μηχανισμού και δημιουργία κυκλωμάτων»

16 Ιανουαρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή συζητήθηκε η Επίκαιρη Επερώτηση των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα: «Επανίδρυση του Κράτους στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Θεσμοθέτηση παραδιοικητικού μηχανισμού και δημιουργία κυκλωμάτων».
Κατά τη συζήτηση, έκανε παρέμβαση ασκώντας δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, δίνοντας έμφαση στα εξής σημεία.

Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι όταν η Ν.Δ. έκανε λόγο για επανίδρυση του κράτους, είχε άλλα πράγματα στο μυαλό της. Μέσα στα δυο πρώτα χρόνια της «νέας διακυβέρνησης» δημιουργήθηκαν 200 νέες υπηρεσίες, 400 και πλέον επιτροπές με 5504 νέες θέσεις και όλα αυτά για να βολέψουν ημετέρους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο νομοσχέδιο για το «μίνι ασφαλιστικό» μπήκε διάταξη που να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν καινούργιες επιτροπές που σημαίνει ότι θα δούμε το βόλεμα και άλλων ημετέρων.

Και βέβαια μέσα απ’ αυτές τις διαδικασίες στην πράξη η Κυβέρνηση κοροϊδεύει και τα γαλάζια παιδιά γιατί τους υπόσχεται μονιμότητα και αποκατάσταση στο δημόσιο, ενώ βέβαια πάρα πολλές απ’ αυτές τις θέσεις είτε είναι εποχιακές, είτε σε κάποια προγράμματα STAGE, που σημαίνει ότι αυτές οι θέσεις έχουν ημερομηνία λήξης.
Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη στην τελευταία έκθεσή του καταγράφει πάρα πολύ σοβαρά πράγματα που έχουν να κάνουν με αυτή την επανίδρυση του κράτους της δεξιάς. Τα αποκαλυπτήρια για τα γαλάζια κόλπα στις προσλήψεις είναι ένα δείγμα γραφής. Ωστόσο, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη είπε ότι πρέπει η Κυβέρνηση, να διορθώσει αυτές τις παρανομίες, αντί να γίνει αυτό κατήργησε το άρθρο 13 του Ν. 3144/03, προκειμένου να μην έχει η Κυβέρνηση καμία ευθύνη.

Ο κ. Στρατάκης ανέφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέργου που δεν προσλήφθηκε, ενώ προσλήφθηκε άλλο πρόσωπο χωρίς κάρτα ανεργίας. Όλα τα ονόματα προς πρόσληψη έρχονται από την Αθήνα, αποφαίνονται οι κατά τόπους υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ.

Η επανίδρυση του κράτους αυτό το σκοπό έχει, όχι να επικρατήσουν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά κυρίως να βολέψει η Ν.Δ. κάποιους ημέτερους. Άλλο παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν τελευταία με το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005 και με τους επαγγελματοβιοτέχνες γενικότερα, στους οποίους ενώ η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει καμία μείωση των συντάξεων, μετά από συμβιβαστική πρόταση μείωσε τις συντάξεις κατά 15% από 27% που ήθελε αρχικά. Ας υπογραμμιστεί επίσης και το περιβόητο έγγραφο του Διοικητή του ΟΑΕΔ του κ. Βερναρδάκη που επειδή λέει η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ δεν έχει αντιπροσωπευτικότητα, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν θέλει να συζητήσει μαζί τους, τη στιγμή που καλεί την Ένωση Εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ Κρήτης και τις άλλες Ενώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση θέλει να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα όταν αυτό αρθρώνει λόγο και ορθώνει το ανάστημά του και όταν ζητάει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά του.
Ο κ. Στρατάκης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι όλα τα παραπάνω δείχνουν μια κατάσταση απαράδεκτη πέρα για πέρα. Επειδή, όμως, διαπιστώνουμε ότι η Ν.Δ. δεν έχει τη βούληση να αλλάξει τα δεδομένα παρά τις δεσμεύσεις και τα λόγια, οι εκλογές θα λύσουν το πρόβλημα με την ανάδειξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, για να δούμε πώς πραγματικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος δικαίου προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.